Honduras schrapt uitgaansverbod
De regering van Honduras heeft het uitgaansverbod opgeheven dat twee weken geleden, na de afzetting van president Manuel Zelaya, werd ingesteld. De interim-regering maakte dit zondag via radio en televisie bekend.
In de verklaring heet het dat de maatregel heeft geholpen „de rust te herstellen”, maar dat het nu tijd is er een einde aan te maken. Het verbod zou nog dezelfde dag worden opgeheven.Zelaya werd op zondag 28 juni in pyjama uit zijn presidentiële residentie in Tegucigalpa gesleept en door militairen op een vliegtuig met bestemming Costa Rica gezet. De stap leidde internationaal tot veroordeling. De Verenigde Staten en de Organisatie van Amerikaanse Staten kondigden maatregelen aan. Op instigatie van Washington werd de Costa Ricaanse president Oscar Arias tot bemiddelaar benoemd.
Zelaya kwam in de problemen doordat hij een referendum over verlenging van zijn presidentiële termijn wilde houden. Parlementsvoorzitter Roberto Micheletti besloot dat hij de grondwet had geschonden en riep zichzelf uit tot interim-president. Er braken ongeregeldheden tussen voor- en tegenstanders van Zelaya uit, waarna het uitgaansverbod werd ingesteld.
De maatregel gold ’s nachts tussen 23.00 en 04.30 uur, maar werd verlengd van zonsondergang tot zonsopgang toen Zelaya aankondigde dat hij naar Honduras zou terugkeren. Het leger verhinderde dat Zelaya’s vliegtuig zou landen door voertuigen op de landingsbaan te plaatsen.
Zelaya en Micheletti hadden donderdag afzonderlijk ontmoetingen met Arias, maar weigerden rechtstreeks overleg. De besprekingen werden vrijdag via vertegenwoordigers voortgezet. Er is overeengekomen verder te praten, maar er is geen datum genoemd. Zelaya wilde het referendum houden met het oog op de voor november geplande presidentsverkiezingen.
Micheletti zei zondag in een interview dat hij er niet over peinst om af te treden en de macht terug te geven aan Zelaya.