EU zoekt een lijn in kwestie-Irak
De ministers van Buitenlandse Zaken van de vier EU-landen die in de Veiligheidsraad van de VN zitten, komen maandag bijeen om over Irak te praten. De tot op het bot verdeelde EU hoopt op de vergadering tot een gezamenlijk standpunt over de kwestie-Irak te komen.
Behalve de Europese leden van de Veiligheidsraad -Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Spanje- zijn ook de huidige EU-voorzitter Griekenland, komend voorzitter Italië, EU-commissaris Patten en de afgevaardigde voor het buitenlandbeleid van de Unie, Solana, van de partij.
De grote Europese landen zijn zeer verdeeld over het beleid ten aanzien van het regime van Saddam Hussein. Groot-Brittannië steunt de harde Amerikaanse lijn, terwijl Duitsland en Frankrijk geen noodzaak zien om snel een oorlog tegen Irak te beginnen.
EU-diplomaten maakten duidelijk dat ze weinig verwachten van het overleg. Volgens hen zal een eventueel gemeenschappelijk standpunt hooguit inhouden dat de wapeninspecteurs meer tijd krijgen, zoals ze zelf willen.
Hoofd Hans Blix van de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties rapporteert maandag aan de VN-Veiligheidsraad over het zoeken naar massavernietigingswapens in Irak. Blix en Mohammed al-Baradei van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie, IAEA, hebben herhaaldelijk kenbaar gemaakt dat ze meer tijd nodig hebben om het werk in Irak naar behoren te kunnen uitvoeren.
Secretaris-generaal George Robertson van de NAVO zei vrijdag dat de wapeninspecteurs informatie in handen proberen te krijgen waaruit blijkt dat Saddam Hussein liegt door te ontkennen dat hij over massavernietigingswapens beschikt.
De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken John Bolton zei dat de Amerikaanse regering het rapport van de VN-missie in Irak serieus zal bestuderen. Maar de werkelijke kwestie is volgens hem niet wat de inspecteurs wel en niet hebben gevonden, maar of de regering in Bagdad zich aan de resoluties van de Verenigde Naties houdt. „Het is belangrijk dat men begrijpt dat Irak, wat de inspecteurs ook vinden, al twaalf jaar systematisch ontkent en bedriegt om zijn massavernietigingswapens voor de inspecteurs verborgen te houden”, aldus de onderminister. Daarom is het volgens hem allerminst verrassend dat de inspecteurs geen bewijzen van schendingen van de resoluties kunnen vinden.
Bolton zei dat zijn regering beschikt over materiaal waaruit zeer duidelijk blijkt dat Irak wel degelijk massavernietigingswapens heeft. Hij liet weten dat Washington de bewijsstukken „op een geschikt moment en op een passende manier” zal presenteren.
De Britse omroep BBC berichtte gisteren dat Irak zijn elitetroepen heeft uitgerust met beschermingsmiddelen tegen chemische wapens. De militairen hebben beschermende pakken en een dosis atropine (een medicijn tegen de effecten van zenuwgas) gekregen, aldus de BBC.
De omroep heeft de informatie uit Iraakse handgeschreven documenten die het land zijn uitgesmokkeld door de oppositie. Volgens de BBC blijkt er duidelijk uit dat Saddam er niet voor terugschrikt chemische wapens in te zetten als de Amerikanen Irak aanvallen.
In de papieren zou ook informatie staan over onbemande onderzeeërs die schepen in de Golf kunnen aanvallen, inlichtingen over radarverkeer en bouwtekeningen van het presidentiële paleis.