Binnenland

Geschokte reacties na taxidode

Verontwaardiging, boosheid en een roep om maatregelen. In Amsterdam, de rest van het land en de taxiwereld is de dood van een 44–jarige man nadat een taxichauffeur hem had neergeslagen hard aangekomen. De Amsterdamse wethouder Gerson (Verkeer) nam maandag de eerste maatregel: extra toezichthouders en politieagenten bij de taxistandplaats op het Leidscheplein in Amsterdam.

ANP
6 July 2009 19:26Gewijzigd op 14 November 2020 08:17
De Amsterdamse wethouder van Verkeer Gerson geeft maandag een persconferentie in Amsterdam. Foto ANP
De Amsterdamse wethouder van Verkeer Gerson geeft maandag een persconferentie in Amsterdam. Foto ANP

Met ingang van vrijdag gaan zij met name in het weekeinde controleren of taxichauffeurs zich gedragen. Ze moeten erop toezien dat de doorstroming van de taxi’s verbetert en gaan ritprijzen controleren. Bij de standplaats bij het Centraal Station is sinds 1 juni extra toezicht. Volgens de wethouder werkt dat daar. Gerson benadrukte dat hij problemen in de taxibranche slechts „met een hand op de rug" kan aanpakken. De gemeente heeft beperkte middelen en bevoegdheden. Om de situatie te lijf te kunnen is een verandering van de taxiwet nodig.Staatssecretaris Huizinga (Verkeer) stuurt deze week een brief naar de Tweede Kamer met voorstellen om de taximarkt beter te laten functioneren. Gemeenten krijgen onder andere meer bevoegdheden om eisen te stellen aan taxichauffeurs. Het is onduidelijk wanneer het vernieuwde beleid in werking treedt. De eerste reactie van oppositie– en coalitiepartijen is positief. Huizinga die zelf in Bangladesh op werkbezoek was, liet via een woordvoerster weten geschokt te zijn over de dood. Volgens de staatssecretaris blijven overigens toezicht en controle door gemeenten cruciaal, ook als er aanvullende eisen komen voor de branche.

De VVD in Amsterdam wil een zerotolerance–aanpak op het Leidscheplein. GroenLinks aldaar wil de taxistandplaats daar sluiten.

FNV Bondgenoten noemde het gebeurde een triest dieptepunt voor de straattaxi. FNV Bondgenoten pleit al langer voor vergunningen in de steden en voor een beperkt aantal chauffeurs. De regionale sectorafdeling van FNV heeft het gemeentebestuur van Eindhoven direct gevraagd om maatregelen voor die stad. Volgens een bestuurder is daar sprake van bedreiging en intimidatie. De directeur van de Stationstaxi in Tilburg zegt dat in die stad eveneens problemen zijn tussen de rijders van langbestaande bedrijven en pachtrijders.

In Amsterdam reden maandag de taxi’s van Taxi Centrale Amsterdam (TCA) maandag met rouwlinten aan hun auto’s. De verdachte taxichauffeur was niet aangesloten bij TCA. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam betuigde zijn medeleven aan de familie van het slachtoffer. De broer van het slachtoffer is een bekend persoon in de hoofdstad. Hij werd eerder uitgeroepen tot Amsterdammer van het jaar. Hij werd als ambulancebroeder met de dood bedreigd. Dat leidde tot een staking bij ambulancedienst VZA.

Het slachtoffer, dat zondagochtend vroeg in Amsterdam werd neergeslagen, zou een vuistslag in het gezicht hebben gekregen. Vervolgens is hij met zijn hoofd op de straat terechtgekomen. De politie kon maandag nog niets zeggen over de aanleiding van de ruzie. De verdachte 37–jarige taxichauffeur zit vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer