Musavi roept op tot nieuw protest
De Iraanse oppositieleider Mir Hossein Musavi heeft woensdag opnieuw op zijn website opgeroepen tot verzet tegen de machthebbers die hem zijn verkiezingszege ontzeggen. Musavi riep op tot de vrijlating van alle politieke gevangenen, hervorming van de kieswet en herstel van de persvrijheid.
„Zolang ons protest doorgaat zal deze regering geen legitimiteit hebben”, schrijft Musavi. „Het is een historische plicht om met ons protest door te gaan.”De in burger opererende Basijmilitie diende ondertussen negen klachten tegen Musavi in op grond van ondermijning van staatsgezag. Een van de klachten behelst ”verstoring van de staatsveiligheid”, een beschuldiging waarop een maximumstraf van tien jaar staat. „Of hij het nu wilde of niet, de heer Musavi gaf uitgebreid leiding aan of is medeplichtig aan strafbare handelingen”, aldus de klachtenbrief.
Volgens officiële gegevens zijn bij twee weken van ongeregeldheden volgend op de presidentsverkiezingen van 12 juni zeventien betogers en acht Basij-leden omgekomen. Musavi blijft erbij dat de verkiezingszege hem door grootschalige fraude is ontstolen.
De Iraanse Raad van Hoeders, die bij verkiezingen het laatste woord heeft, verklaarde maandag de uitslag geldig. De raad legde de verklaring af na een gedeeltelijke hertelling van de stemmen. De verklaring betekent dat zittend president Mahmud Ahmadinejad officieel de winnaar van de verkiezingen is en op 26 juli aan een nieuwe termijn kan beginnen.
De Partij van Nationaal Vertrouwen van presidentskandidaat Mehdi Karrubi meldde dat haar orgaan Etemad-e-Melli (Nationaal Vertrouwen) een verschijningsverbod is opgelegd. Karrubi kreeg slechts weinig stemmen in de verkiezingen, maar laat steeds luider van zich horen. Hij kondigde dinsdag in harde taal aan zijn verzet tegen de regering-Ahmadinejad op te voeren.
Ahmadinejad liet weten af te zien van zijn voornemen om een bijeenkomst van de Afrikaanse Unie in Libië bij te wonen, zeiden Libische functionarissen. Ahmadinejad herhaalde dinsdag dat de ongeregeldheden in de straten van Teheran deel uitmaakten van „een zachte revolutie” die de steun had van buitenlandse mogendheden.
De meeste arrestanten zouden inmiddels weer op vrije voeten zijn. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen zich voor rechters zullen moeten verantwoorden. De politiechef zei dat twintig „relschoppers” vorige maand om het leven kwamen. Volgens Ahmadi-Moghaddam raakten 500 agenten gewond tijdens ongeregeldheden rond de protesten.
Volgens andere bronnen ligt het aantal arrestanten veel hoger. Zo stelde een mensenrechtenorganisatie op basis van Iraanse bronnen dat circa 2000 mensen werden gearresteerd.