Buitenland

Ingrijpende Amerikaanse klimaatwet in stemming

WASHINGTON (ANP) – Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt vrijdag waarschijnlijk in met een vergaande klimaatwet. Die bevat onder meer een beperking van de uitstoot van broeikasgassen.

26 June 2009 19:15Gewijzigd op 14 November 2020 08:13
Obama wil belangrijke stappen zetten om een leidende rol te spelen in de strijd tegen klimaatverandering. foto EPA
Obama wil belangrijke stappen zetten om een leidende rol te spelen in de strijd tegen klimaatverandering. foto EPA

Met de wet zetten de Verenigde Staten een belangrijke stap om een leidende rol te spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Onder de voorganger van president Barack Obama, George Bush, had de opwarming van de aarde weinig prioriteit en werd het internationale Kyoto Protocol niet ondertekend.
Eind dit jaar wordt in Kopenhagen onderhandeld over een opvolger voor Kyoto, waar ook de VS aan mee willen doen. Met de wet zou Obama een drukmiddel in handen hebben om ook China te bewegen tot meer actie. Samen stoten beide landen 40 procent van de klimaatopwarmende stoffen uit.

Doel van de Amerikaanse wet is om de emissies van broeikasgassen in 2020 met 17 procent te hebben verminderd ten opzichte van2005. Ook het creëren van ’groene’ banen staat centraal. Verder moeten Amerikaanse energiebedrijven in 2020 15 procent ’schone’ energie opwekken.

De fractieleider van Obama’s Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Steny Hoyer, zei vrijdag dat de vereiste 218 stemmen binnen zijn om de wet erdoor te drukken. De Democraten hebben de afgelopen dagen hard gelobbyd om twijfelende parlementariërs te overtuigen.

Daarvoor zijn wel concessies gedaan, vooral aan partijgenoten die landbouwstaten vertegenwoordigen. Die wilden allerlei uitzonderingen, onder meer voor de productie van ethanol uit maïs.

De Republikeinse oppositie ziet niets in het wetsvoorstel. Ze waarschuwen dat de maatregelen alleen maar de energieprijzen zullen opdrijven en Amerikaanse banen zullen kosten.

Overigens moet de 1200 pagina’s tellende wet na de stemming in het Huis nog de goedkeuring van de Senaat krijgen. Daar is de uitkomst nog verre van zeker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer