Binnenland

Minister eist boete voor arbeidsongeval

EDE – Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is dinsdag naar de Raad van State gestapt om een slopersbedrijf uit Wekerom een boete van 5400 euro te laten betalen voor een arbeidsongeval.

Regioredactie
23 June 2009 16:31Gewijzigd op 14 November 2020 08:11
Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is dinsdag naar de Raad van State gestapt om een slopersbedrijf uit Wekerom een boete van 5400 euro te laten betalen voor een arbeidsongeval. Foto ANP
Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is dinsdag naar de Raad van State gestapt om een slopersbedrijf uit Wekerom een boete van 5400 euro te laten betalen voor een arbeidsongeval. Foto ANP

De man, die als voorman andere medewerkers in de gaten moest houden dat ze aan een katrol vastzaten, droeg zelf geen valbescherming toen hij op een doorgeslepen stuk betonijzer ging staan. Hij wilde de lus van een katrol pakken om zich vast te maken maar greep mis. De sloper trapte door de wapening en viel meters naar beneden waarbij zijn rugwervels werden verbrijzeld.Volgens minister Donner wil het bedrijf een boete laten betalen wegens nalatigheid. De bestuursrechter in Arnhem stak daar dinsdag een stokje voor omdat het slachtoffer van te voren was opgedragen een valbescherming te dragen. Dat stond in het Veiligheids-, Gezondheids- en Milieusloopplan (VGM) dat met de aan het werk gezette slopers tevoren was doorgenomen. De rechtbank vindt deze instructie voldoende.

Minister Donner wil de rechterlijke uitspraak van tafel vegen omdat die in de toekomst voor problemen kan zorgen bij andere arbeidsongevallen. „De werkgever heeft geen specifiek op de situatie toegesneden instructies gegeven. Daarvoor moet het bedrijf volgens de Arbowet worden bestraft.”

Volgens twee andere medewerkers had de werkgever geen instructies gegeven over hoe het slopen van de vloeren moest gebeuren. Het slachtoffer zelf zei dat hij alleen te horen had gekregen dat hij een valbeveiliging moest meenemen naar het project. „Verder niks.”

De Arnhemse rechtbank vindt de afgelegde verklaringen niet overtuigend. Die van de twee medewerkers zijn volgens de rechtbank „onvoldoende specifiek.” De in het ziekenhuis afgelegde verklaring van het slachtoffer vond de rechtbank niet geloofwaardig. „Waarschijnlijk ingegeven door een civiele procedure die hij tegen zijn werkgever wil starten.”
Uitspraak van de Raad van State binnen zes weken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer