Binnenland

Winkelcriminaliteit hoog op de agenda

Gewelddadige overvallen en diefstal in winkels lopen de spuigaten uit en moeten met harde hand worden aangepakt.

ANP
21 January 2003 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 00:04

Minister Donner van Justitie, zijn collega Remkes van Binnenlandse Zaken, staatssecretaris Wijn van Economische Zaken en het bestuur van het Platform Detailhandel hebben daarom maandag een overeenkomst getekend waarin twintig afspraken staan die de winkelcriminaliteit moet terugdringen.

De laatste jaren is veel te weinig aandacht besteed aan veiligheid in de detailhandel, terwijl de ernst van de criminaliteit hand over hand toeneemt, vinden de betrokken partijen. Vooral de emotionele schade voor winkelpersoneel is volgens het Platform Detailhandel zeer ingrijpend. Steeds vaker sluiten winkels hun deuren omdat de druk door de criminaliteit te hoog wordt.

Vorig jaar werden meer dan 5 miljoen diefstallen en duizend overvallen gepleegd, wat een schadepost van 750 miljoen euro opleverde. Dat bleek maandag uit cijfers van het Platform Detailhandel. De totale schade door winkelcriminaliteit was daarmee in 2002 10 procent hoger dan het jaar ervoor. Winkeliers doen per jaar meer dan 290.000 maal aangifte van inbraak, winkeldiefstal, geweld en vernieling.

Zij investeren weliswaar 270 miljoen euro in preventieve maatregelen, maar volgens bestuurder J. Andreae van het Platform Detailhandel werken die niet voldoende. Hij vindt dat overheid, bedrijfsleven en gemeente moeten samenwerken om de criminaliteit de kop in te drukken.

Voorafgaand aan de ondertekening van de overeenkomst bezochten de bewindslieden een winkelcentrum in de Amsterdamse wijk Zuidoost. De ministers vinden het goed dat er nu eindelijk concrete afspraken zijn gemaakt om de winkelcriminaliteit tegen te gaan. Remkes pleit ervoor dat het onderwerp vanaf nu hoog op de agenda blijft staan. Vooral draaideurcriminelen moeten volgens hem harder worden aangepakt, want zij zijn verantwoordelijk voor de helft van alle diefstallen. Hij wil dat de daders twee jaar de cel in gaan.

Andere afspraken zijn onder meer de komst van een coördinator overvalcriminaliteit, die zich bezighoudt met de samenwerking tussen de betrokken partijen, betere veiligheidsmaatregelen in winkels en een speciaal aangifteformulier voor de detailhandel, dat ervoor moet zorgen dat winkeliers vaker aangifte doen. Ook komt er een waarschuwingslijst voor frauderend personeel, zodat zij na hun ontslag niet makkelijk bij een andere winkel aan de slag kunnen. Uit de cijfers van het Platform Detailhandel blijkt dat het winkelpersoneel verantwoordelijk is voor 40 procent van de diefstallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer