Even een praatje met de dominee
Samen gezangen zingen, luisteren naar de „preek van de leek”, even een praatje maken met de dominee. Het kon allemaal tijdens de ”kerkennacht” in Utrecht.
Kerken en religieuze instellingen in de Utrechtse binnenstad openden vrijdagavond hun deuren voor het publiek. De ”kerkennacht” was bedoeld om mensen kennis te laten maken met religie en levensbeschouwing in de domstad. „Juist als u geen ervaren gelovige bent heeft u nu de kans om kennis te maken en de sfeer te proeven”, meldt de informatiefolder, waarvan 85.000 exemplaren huis aan huis zijn verspreid.De Geertekerk is de enige kerk die echt de hele nacht open is. De remonstrantse gemeente trekt alles uit de kast: muziek, dans, poëzie en rondleidingen. De nacht wordt afgesloten met een „meditatief moment” en ontbijt.
„We wisten van tevoren niet dat we de enige kerk zijn die ’s nachts openblijft”, zegt Agnes Offringa van de remonstrantse gemeente. „Maar ja, het heet niet voor niets kerkennácht. We wachten wel af wie er komt.”
Twee dames hebben een kerkenroute uitgestippeld. Ze gaan naar de Buurtoren, waar vier beiaardiers een demonstratie klokkenluiden geven. „Enig”, roepen ze.
De Jacobikerk organiseert een „ontdekkingstocht” langs religieuze voorwerpen die de afgelopen eeuwen in het kerkgebouw terecht zijn gekomen. Een van de gidsen is Martha Osborn. Wat vertelt ze bezoekers? „Ik wijs natuurlijk op de cultuurhistorische waarde van de voorwerpen in de kerk, maar ook op wat ze voor ons betekenen. De kanselbijbel laat bijvoorbeeld zien dat het Woord bij ons centraal staat.”
Ze wijst op de doopvont. „Ik ben op latere leeftijd tot geloof gekomen en hier als volwassene gedoopt. Zoiets vertel je dan.”
Even verderop, op de hoek van de Waterstraat en de Oudegracht, hebben de Zusters Augustinessen van Sint Monica sinds 1934 hun klooster. Zuster Tuin woont er al 51 jaar, zegt ze. Af en toe drupt er een bezoeker binnen. Voor een gesprek, of voor een stil gebed.
In een stampvolle St. Willibrordkerk draagt priester Antoine Bodar de mis van het feest van het heilig hart van Jezus op. „De wonden van Christus zijn een rijkelijk vloeiende bron”, zo citeert hij Thomas à Kempis. „Hieruit stroomt goddelijke welwillendheid en genade.”
Ondertussen ‘preekt’ oud-minister Ella Vogelaar in de Domkerk over tolerantie en verzoening. „Als je je verdiept in de Bijbel en de Koran, dan zijn er naast onverdraagzame passages ook gedeelten die oproepen tot tolerantie en dialoog.” Ze zegt te „gruwen” van de „eenzijdige” opvattingen van Wilders over de islam.
De –tweede– kerkennacht is georganiseerd door de Werkgroep kerkenfeest 2009 van de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken. In Rotterdam begint vanavond een kerkennacht, in Den Haag morgen. In een aantal plaatsen worden nog voorbereidingen getroffen. De trend is overgewaaid uit Duitsland en Oostenrijk.