Binnenland

Twee arrestaties voor lekken vanuit AIVD

DEN HAAG (ANP) – De rijksrecherche heeft donderdag een medewerkster van de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD) en een oud–medewerker van de dienst opgepakt op verdenking van het lekken van staatsgeheime informatie naar dagblad De Telegraaf. Dat meldt het openbaar ministerie (OM) in Den Haag.

18 June 2009 13:02Gewijzigd op 14 November 2020 08:09
Kantoor van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer. Foto ANP
Kantoor van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer. Foto ANP

Politie en justitie vermoeden dat beide verdachten de afgelopen maanden tot twee keer toe geheime informatie aan een journaliste van de krant hebben gegeven. Dat leidde tot twee publicaties, stelt het OM. Het gaat om het artikel ’AIVD faalde rond Irak’ van 28 maart en om het artikel ’Dalai lama bedreigd’, dat op 4 juni verscheen.In het eerste artikel werd gemeld dat de AIVD in de aanloop van de oorlog tegen Irak het kabinet op het verkeerde been had gezet. Dat zou de inlichtingendienst hebben gedaan door „klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten" te hebben overgenomen, zonder de informatie te verifiëren. Hierdoor ontstond de indruk dat het regime van Saddam Hoessein de beschikking had over massavernietigingswapens.

In het tweede artikel meldde De Telegraaf dat de beveiliging van de dalai lama flink was opgeschroefd, nadat hij in Nederland was aangekomen voor een driedaags bezoek. Op gezag van goed geïnformeerde bronnen stelde de krant dat er sprake was van serieuze bedreigingen uit ’Chinese hoek’.

Volgens het OM heeft er donderdagochtend een huiszoeking plaatsgevonden bij een van de verdachten. Justitie kan nog geen informatie geven over de resultaten van de doorzoeking, omdat het onderzoek nog loopt. Er wordt een huiszoeking uitgevoerd bij de betrokken journaliste van De Telegraaf, bevestigt een woordvoerster van het OM.

„Wij zijn op zoek naar staatsgeheime documenten", verduidelijkt ze. „Wij hebben aanwijzingen dat die bij haar in huis zouden liggen. Er wordt heel specifiek naar deze stukken gezocht door de rechter–commissaris".

Het OM stelt dat onbevoegden geen staatsgeheimen in huis mogen hebben liggen. Op het bezit hiervan staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar. Ook het publiceren van staatsgeheimen is strafbaar, benadrukt de woordvoerster. Daar staat een maximale celstraf van vijftien jaar op.

Als er staatsgeheime documenten bij de verslaggeefster worden gevonden, mag het OM ze niet direct in beslag nemen. Een rechter moet eerst beslissen of en zo ja welke documenten justitie mag gebruiken in het onderzoek.

De twee aangehouden verdachten zijn in beeld gekomen, door een intern onderzoek van de inlichtingendienst, zegt een woordvoerster van de AIVD. Het gaat alleen om deze twee personen.

De twee zitten in alle beperkingen. Dit betekent dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben, uitgezonderd hun advocaten. Dit is om te voorkomen dat contacten van buitenaf het onderzoek beïnvloeden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer