Ambassadeur gesterkt door SGP-actie
„Gesterkt, bemoedigd en gelukkig” wist de Israëlische ambassadeur Margalit zich zaterdag in Gouda toen hij 38.620 pro-Israël-handtekeningen van de SGP-jongerenorganisatie in ontvangst nam. „Wij ervaren dat we niet alleen staan”, zei hij namens het Israëlische volk en de Joodse gemeenschap in Nederland, „en daar heeft deze actie sterk aan bijgedragen.”
Margalit toonde zich niet alleen verrast over het grote aantal handtekeningen -veel meer dan hij had verwacht toen hij voor het eerst van het initiatief hoorde-, maar ook over de volle zaal die hij in Gouda aantrof. Ruim 700 jongeren waren gekomen voor de bijeenkomst, die verder in het teken stond van de veroppervlakkiging van de politiek. Een deel van de jongeren moest de bijeenkomst elders in het gebouw via een videoverbinding volgen. Het ontlokte lijsttrekker Van der Vlies de constatering dat de SGP-campagne kampt met een structureel probleem: „De zalen zijn bijna altijd te klein.”
SGP-jeugdwerkadviseur Gert van Veldhuizen herinnerde eraan dat de handtekeningenactie enkele maanden geleden werd opgestart als een reactie op de actie van Gretta Duisenberg. De vrouw van de directeur van de Europese Bank verzamelt handtekeningen tegen de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. „Het probleem is niet de bezetting, maar het gebruik van terroristisch geweld”, stelde Van Veldhuizen daartegenover. „Wij weten niet wat het betekent om voortdurend in angst te leven.”
Uiteindelijk is de SGP-actie vooral bedoeld om Israël een hart onder de riem te steken, aldus Van Veldhuizen. De handtekeningen werden, gewikkeld in een Nederlandse vlag, aangeboden aan ambassadeur Margalit en in een Israëlische vlag aan SGP-kamerlid Van der Staaij. Het laatste gebeurde onder de toevoeging dat de SGP „dé partij is als je pro-Israëlisch beleid wilt steunen.” Overigens stond de handtekeningenactie van Gretta Duisenberg maandagmorgen op 25.201.
De SGP-jongeren bogen zich zaterdag verder over het thema ”Politiek: een circus?” Uitgenodigd was oud-CDA-kamerlid Hillen, tegenwoordig columnist bij Elsevier. Met de 25 jaar televisie-ervaring die hij voorafgaand aan zijn kamerlidmaatschap opdeed, hekelde Hillen de tv-prominentie waarmee politieke kopstukken als PvdA-leider Bos vandaag de dag kiezers proberen te winnen. Dergelijk „sterrendom” zal volgens hem al snel „klatergoud” blijken als de politicus in kwestie niet snel de omslag naar de inhoud weet te maken.
CDA-leider Balkenende, die bij de vorige verkiezingen relatief weinig hoefde doen voor zijn grote overwinning, heeft daar nu al mee te kampen, stelde Hillen. De premier zou wat hem betreft minder gretig moeten zijn om aan allerlei tv-programma’s deel te nemen. „Kiezers zijn op zoek naar leiderschap en een echte leider hoeft niet zo vaak op tv te zijn om toch heel bedreigend te zijn voor concurrenten van andere partijen.”
Tijdens de forumdiscussie gaf Hillen de SGP-kamerleden het advies zich iets minder vaak in donkere pakken te steken, want bij donkere pakken „snelt de ernst je al een eind vooruit.” Verder vindt de CDA’er dat SGP’ers temidden van alle hectiek vooral zichzelf moeten blijven. Dat zal weliswaar nooit meer dan vier kamerzetels opleveren, maar juist door gezagvol optreden heeft de SGP een mate van invloed die het beperkte aantal kamerzetels ver overstijgt.
Gevraagd naar zijn voorkeur voor ChristenUnie of SGP noemde Hillen de SGP „extreem favoriet.” In het dagelijks optreden van de ChristenUnie-kamerleden komt hij meer tegen van de houding van de farizeeër, terwijl hij bij SGP-vertegenwoordigers meer aantreft van de tollenaar, zo zei hij. Van der Vlies nam het advies van Hillen om zichzelf te blijven ter harte en verkoos de ChristenUnie boven het CDA.
Naar aanleiding van een viertal stellingen discussieerden de jongeren met de SGP-kamerleden over landbouw, criminaliteit, zorg en onderwijs. Opvallend veel aanwezigen bleken sympathie te hebben voor winkeliers die het recht in eigen hand nemen en criminelen ervan langs geven. Kamerlid Van der Staaij nam het op voor de politie, maar pleitte wel voor „versterking van de rechtshandhaving.”