Voedselprijzen zullen blijven stijgen
De prijsdaling van landbouwproducten als gevolg van de recessie zal beperkt zijn als het economische herstel binnen twee tot drie jaar begint. Op langere termijn blijven rund– en varkensvlees duur en ook de oogsten zullen duurder zijn dan in de periode die achter ons ligt.
Dit staat in een gezamenlijk rapport van de wereldvoedselorganisatie FAO en de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) over de voedselvoorziening in de komende tien jaar.De voedselprijzen zijn inmiddels lager dan het recordniveau van vorig jaar, toen op verschillende plaatsen in de wereld voedselrellen uitbraken. Maar ze zullen in veel arme landen hoog blijven. De gemiddelde prijs van oogsten zal, gecorrigeerd voor inflatie, zo’n 10 tot 20 procent hoger zijn dan in de periode van 1997 tot en met 2006. De prijzen van plantaardige olie zullen meer dan 30 procent hoger liggen. Economisch herstel, toenemende vraag uit landen met een opkomende economie én de opkomst van biobrandstoffen zullen leiden tot hogere landbouwprijzen op de middellange termijn.
Het rapport waarschuwt dat periodes met extreme prijsschommelingen, zoals de piek van vorig jaar, in de komende jaren niet uit te sluiten zijn. Schommelingen in de prijs van olie hebben gevolgen voor de voedselprijzen. Bovendien waarschuwen milieudeskundigen voor meer extreme weersontwikkelingen.
Voor de armen in de wereld is voedselvoorziening en zelfs honger een groeiend probleem, aldus het rapport. Het probleem is niet dat er te weinig voedsel geproduceerd kan worden, wel dat er armoede heerst. Het rapport pleit voor economische groei, die gepaard gaat met bestrijding van armoede.
Minister Verburg (LNV) zegt het met de OESO eens te zijn, dat ook in tijden van recessie de investeringen in landbouw op peil dienen te blijven. Zij denkt daarbij vooral aan energiebesparing en zuiniger omgaan met water. Verburg laat het onderzoeksinstituut LEI nog uitzoeken wat de conclusies van het rapport betekenen voor de Nederlandse situatie. Ook tekent zij bij het rapport aan dat landbouw weliswaar meer veerkracht heeft tegenover recessie dan andere sectoren, maar dat toch de melkprijs flink gedaald is.