Bos: Geen aanpassing beleid
Nieuwe economische voorspellingen die nog slechter zijn dan de vorige zijn geen reden voor het kabinet om het beleid aan te passen. Dat stelde minister Bos van Financiën dinsdag. Hij heeft de steun van het Centraal Planbureau (CPB) en van een meerderheid in de Tweede Kamer.
Het CPB kwam dinsdag met nieuwe ramingen voor 2009 en 2010. Het begrotingstekort loopt op naar 4,1 procent dit jaar en 6,7 procent volgend jaar. De economische krimp gaat dit jaar naar 4,75 procent en volgend jaar naar 0,5 procent. De werkloosheid stijgt verder naar 5,5 procent dit jaar en 9,5 procent volgend jaar. Dat komt neer op 730.000 werklozen. Vrijwel al die cijfers zijn slechter dan het CPB in maart raamde.Grote boosdoener zijn de enorm ingezakte wereldhandel en de gedaalde consumpties bij huishoudens. De wereldhandel zakt dit jaar in met 15,25 procent en exportland Nederland lijdt daar zwaar onder. Tot verrassing van het CPB hielden consumenten de hand op de knip. Ze gingen sparen in plaats van geld uitgeven, waardoor de consumptie dit jaar met 2,75 procent daalt.
CPB–directeur Coen Teulings zei dinsdag dat de recessie „erger is dan de vijf die we hiervoor hadden". Nederland is volgens het CPB 10 procent van het bruto binnenlands product kwijtgeraakt in vergelijking met de aannames in het coalitieakkoord van het begin van het kabinet Balkenende–IV. „Een substantieel deel daarvan heeft een langdurig karakter", aldus Teulings. „We zullen blijvend een stukje armer zijn".
Door zijn eigen begrotingsregels los te laten, heeft het kabinet er volgens Teulings al voor gekozen om de economie met miljarden euro’s extra te stimuleren. Daarnaast zijn de positieve effecten zichtbaar van het stimuleringspakket van enkele miljarden waartoe het kabinet dit voorjaar besloot. Als dat niet was gebeurd, dan zou de Nederlandse economie er volgens Teulings nu een heel stuk slechter voor hebben gestaan. De CPB–directeur vindt niet dat het kabinet nu extra maatregelen moet nemen.
Ook minister Bos (Financiën) ziet daarvoor geen reden. „Het kabinet moet zich niet gek laten maken, elke keer als er nieuwe voorspellingen langskomen". Bos is het meeste onder de indruk van de stijgende werkloosheid, die volgend jaar gemiddeld één op de tien huishoudens rechtstreeks raakt. „Voor veel gezinnen een drama".
Volgens Bos staan de „potten met geld" klaar voor de bouw van nieuwe scholen, ziekenhuizen en jeugdinrichtingen. Woningen zullen op grote schaal worden geïsoleerd.
Bos zei ook dat het nog „een hele reeks kabinetten" zal duren voordat de overheidsfinancien weer zo gezond zijn als ze waren voor de wereldwijde economische crisis. De staatsschuld is de afgelopen maanden gigantisch opgelopen.
De coalitiepartijen drongen er dinsdag op aan dat het kabinet vooral de maatregelen uit het crisispakket van april uitvoert. Dat moet de Nederlandse economie er weer bovenop helpen. Oppositiepartij VVD eist hervormingen op de arbeidsmarkt, een lagere overdrachtsbelasting en een lagere btw in de bouw. Werkgeversorganisatie VNO–NCW vindt dat bezuinigingen volgend jaar achterwege moeten blijven.