Brown kondigt onderzoek naar oorlog in Irak aan
Meer dan zes jaar na het begin van de oorlog in Irak heeft de Britse premier Gordon Brown maandag een langverwacht onderzoek naar de betrokkenheid van zijn land bij de invasie aangekondigd. Dat meldde de BBC.
Brown maakte details van de enquête maandagmiddag in het Lagerhuis bekend. Onderzocht worden de omstandigheden die hebben geleid tot de beslissing van Browns voorganger, Tony Blair, om met de Amerikanen ten strijde te trekken. Brown beloofde de parlementariërs dat een „volledig onafhankelijke” commissie de zaak onderzoekt, echter wel achter gesloten deuren. Het onderzoek zal waarschijnlijk een jaar vergen. Volgens de premier is het bedoeld om lessen voor de toekomst te leren en niet om met een beschuldigende vinger te wijzen.Oppositieleider David Cameron kritiseerde vooral de aankondiging dat het onderzoek een jaar gaat duren. Volgens hem is er sprake van opzet door de regering, die de uitkomsten tot na de nationale verkiezingen volgend jaar zou willen uitstellen.
Al lange tijd werd er aangedrongen op een onderzoek naar de Irakoorlog, door de oppositie maar ook door een deel van de Labourpartij van de premier. Volgens hen hebben Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en andere bondgenoten grote fouten gemaakt, zowel in de aanloop naar de invasie van Irak in 2003 als daarna. De meeste fouten zouden liggen op het vlak van militaire inlichtingen.
Brown, die Blair in 2007 opvolgde, wilde wel een onderzoek, maar pas als de laatste Britse militairen uit Irak zijn vertrokken. Dat is eind juli het geval. Hij ging echter definitief overstag na de voor zijn partij desastreus verlopen lokale en Europese verkiezingen. Hij beloofde terstond een onderzoek om oppositie binnen zijn partij te smoren.
Veel Britse politici en burgers zien het besluit van Blair om de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 met militaire middelen te steunen als een grote fout. Officieel waren Iraakse massavernietigingswapens de legitimatie voor de inval, maar die zijn nooit gevonden. Brown was destijds minister van Financiën.
Sinds 2003 zijn 179 Britse militairen omgekomen in Irak. Het Britse leger was de afgelopen jaren vooral in het zuiden van het land actief.
Voor de oorlog in Irak is onder de Britse bevolking nooit veel draagvlak geweest. Verreweg de meeste Britse soldaten zijn inmiddels uit Irak vertrokken, de allerlaatsten gaan eind volgende maand naar huis.
„Er moet een volledig openbaar onderzoek komen, zodat we precies kunnen uitzoeken waarom we ten strijde zijn getrokken en om erachter te komen wat er in 2002 is besproken tussen Tony Blair en George Bush”, zei Lindsey German van de Coalitie Stop de Oorlog maandag.
Er zijn in het verleden twee onderzoeken gedaan naar aspecten van het Britse besluit zich in de oorlog te storten. De Britse regering trof volgens die onderzoeken geen blaam, maar inlichtingendiensten kregen er wel van langs omdat ze zich te zeer hadden gebaseerd op onvolledige of onbetrouwbare informatie.