„Coördineer sociaal werk in kerken”
Kerken moeten zich duidelijker profileren en een contactpunt in het leven roepen om vrijwilligerswerk af te stemmen.
Dat staat in een inventariserend rapport, ”Kansen van kerken binnen de WMO in Utrecht”, van kennisinstituut Movisie. Donderdag staat in de domstad een raadsinformatieavond gepland over het rapport.De gemeente Utrecht wil meer zicht krijgen op wat er in de kerken aan maatschappelijk werk gebeurt, om zo deze „verborgen krachten” te leren kennen. Te denken valt aan het werk onder asielzoekers. Daarbij ziet de gemeente de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) als brug tussen wat kerken bieden en wat de gemeente vraagt.
Ondanks de secularisering is de betrokkenheid van kerken bij het maatschappelijk werk nog steeds groot, schrijven de auteurs. „Meer dan 75 procent van de kerken is maatschappelijk betrokken, zonder daarvoor grootscheeps een beroep te doen op subsidies en nauwelijks vanuit de WMO-voorzieningen.” Eerder onderzoek (Van der Sar, 2004) becijferde dat kerkelijke activiteiten in Utrecht een rendement hebben van bijna 8 miljoen euro. De inzet van kerken bespaart de gemeente Rotterdam jaarlijks circa 120 miljoen euro, zo bleek vorig jaar.
De Utrechtse kerken zijn bezig met het vormen van een diaconaal platform, waarmee aansluiting wordt gezocht bij de WMO. Mogelijke manieren om het beleid van kerk en overheid op elkaar af te stemmen zijn volgens de auteurs het in kaart brengen van de maatschappelijke activiteiten en van de gemeentelijke beleidsagenda. Ook zou de WMO-relatie in kaart gebracht kunnen worden met een sterkte-zwakteanalyse.
Movisie is het landelijk kennisinstituut voor maatschappelijke ontwikkeling. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport volgt het de invoering van de WMO in Nederland.