DNB ziet krimp van 5,4 procent
De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 5,4 procent zal krimpen.
Dat blijkt uit de nieuwe ramingen die DNB donderdag presenteerde.Volgens DNB is het grootste deel van de krimp van de Nederlandse economie al gerealiseerd. De komende kwartalen zal de teruggang van de economie niet zo sterk zijn als in het eerste kwartaal. De centrale bank ziet lichtpuntjes in de eerste tekenen van vertrouwensherstel in vooral de VS, de ontwikkeling van de beurskoersen en de weer gestegen vraag naar grondstoffen.
De werkloosheid stijgt volgens de rekenmodellen van de bank tot eind 2011 mogelijk met ongeveer 600.000 personen tot 850.000 werklozen. Daarbij vervallen alleen dit jaar al 165.000 arbeidsplaatsen. Door de forse stijging van het aantal werklozen dalen de beschikbare inkomens en zal de consumptie tot en met 2010 krimpen, stelt DNB.
De nieuwe ramingen van DNB zijn aanzienlijk somberder dan de prognoses die het Centraal Planbureau (CPB) in maart presenteerde. Het CPB voorspelde toen voor dit jaar een economische krimp van 3,5 procent. De werkloosheid zou daarbij naar verwachting oplopen tot een gemiddelde van 675.000 werklozen in 2011. Het CPB komt dinsdag met nieuwe ramingen voor de periode van 2009 tot en met 2011.
DNB-president Nout Wellink benadrukte donderdag opnieuw dat het een misvatting is dat banken wegens de financiële crisis minder geld zouden uitlenen. „Banken zitten niet op hun geld. Cijfers tonen aan dat er nu 8 procent meer krediet wordt verleend dan vorig jaar. Per jaar ligt de groei nog altijd op 5 procent”, stelde Wellink in het televisieprogramma NOVA.
De centralebankpresident kan zich wel voorstellen dat banken in sommige gevallen voorzichtiger zijn bij het uitlenen. „Je ziet dat ze terughoudender zijn met het verstrekken van geld aan sectoren waar het niet goed mee gaat. Dat is ook logisch.”