Binnenland

Drie centra kinderhartchirurgie dicht

DEN HAAG (ANP) – De centra voor kinderhartchirurgie in Nijmegen, Utrecht en Amsterdam gaan dicht. Minister Klink (Volksgezondheid) volgt met dit besluit een advies van een staatscommissie die hij had ingesteld. Met concentratie van de kinderhartchirurgie kan betere kwaliteit geleverd worden.

11 June 2009 16:11Gewijzigd op 14 November 2020 08:06
DEN HAAG – De centra voor kinderhartchirurgie in Nijmegen, Utrecht en Amsterdam gaan dicht. De centra in het Leids Universitair Medisch Centrum, het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC in Groningen mogen openblijven. Foto ANP
DEN HAAG – De centra voor kinderhartchirurgie in Nijmegen, Utrecht en Amsterdam gaan dicht. De centra in het Leids Universitair Medisch Centrum, het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC in Groningen mogen openblijven. Foto ANP

De centra in het Leids Universitair Medisch Centrum, het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC in Groningen mogen openblijven. Daar zit op dit moment de beste kinderhartchirurgie, vindt de commissie onder voorzitterschap van gepensioneerd hoogleraar cardiologie Henk Lie.Studies geven aan dat er een link is tussen de hoeveelheid operaties die een medisch specialist uitvoert en de kwaliteit van het resultaat. Hoe meer operaties, des te minder fouten. „Onderzoek wijst uit dat een centrum minimaal 350 operaties per jaar moet uitvoeren om een minimum aan kwaliteit te bieden", stelt Lie. „Als we drie centra openhouden, halen zij die norm met gemak. Als we vier centra zouden openhouden, halen ze die norm net, en dat vinden we niet wenselijk. Het belang van de patiënt moet voorop staan".

De centra voor kinderhartchirurgie in Nijmegen en Utrecht hebben in april besloten te fuseren. Het Nijmeegse centrum kwam in het verleden negatief in de publiciteit omdat het sterftecijfers onder kinderen er hoger zou zijn dan gemiddeld. Televisieprogramma Zembla meldde dat per honderd geopereerde kinderen twee tot zes patiënten meer stierven dan bij andere centra. Volgens Lie oordeelt de commissie dat zelfs na een fusie de kwaliteit van de twee centra niet voldoende zou zijn.

Het UMC Utrecht zegt het niet eens te zijn met het advies van de commissie. Een evenwichtige spreiding van het aantal centra over Nederland wordt volgens een woordvoerster nu verstoord. Volgens het ziekenhuis zou een fusie met het hartcentrum van Nijmegen wel degelijk een belangrijke kwaliteitsimpuls betekenen.

Het Amsterdamse AMC–ziekenhuis beraadt zich nog op een reactie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer