Binnenland

Advocaten boos over aanhouding collega’s

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) is „ernstig verontrust” over de aanhouding van de advocaten van de uitgezette Irakees Mullah Krekar afgelopen maandag. In een brief aan premier Balkenende vraagt zij of de regering zich wil distantiëren van de aanhouding van de advocaten V. Koppe en M. Strooij.

ANP
17 January 2003 13:21Gewijzigd op 14 November 2020 00:04

De twee advocaten werden maandagavond gearresteerd toen zij probeerden te voorkomen dat hun cliënt op Schiphol op het vliegtuig zou worden gezet naar Noorwegen. Ze zaten enkele uren vast omdat ze het autobusje waarin Krekar zat niet wilden verlaten. De NVSA noemt dat vrijdag „ronduit schokkend en in flagrante strijd met de uitgangspunten van een democratische rechtsstaat die Nederland pretendeert te zijn.”

Koppe en Strooij zeggen dat zij op hardhandige wijze door marechaussees uit het busje zijn gehaald en dat hen vervolgens rechtsbijstand is onthouden. Volgens de NVSA is dit „een praktijk die doet denken aan die van totalitaire regimes.”

De organisatie hoopt dat de regering hierover „uitdrukkelijk haar afkeuring uitspreekt” en ervoor zorgt dat het recht op rechtsbijstand in de toekomst wordt beschermd.

In het busje diende het duo een asielverzoek voor Krekar in, maar dat werd ter plekke afgewezen. Volgens de advocaten is dit in strijd met de Vreemdelingenwet, maar minister Donner van Justitie liet eerder weten dat de afwijzing juridisch gezien dik in orde was. „Dit was geen normaal asielverzoek.” In de wet staat volgens hem dat zo’n verzoek na summiere bestudering kan worden afgewezen als er sprake is van misbruik. Koppe en Strooij houden vol dat Krekar onterecht is uitgezet en eisen 24 januari voor de rechtbank in Amsterdam dat hun cliënt mag terugkeren naar Nederland.

Justitie hield Krekar vorig jaar september op Schiphol aan toen hij op doorreis was. De Irakees zou nauwe banden hebben met het terreurnetwerk al–Qaida van Osama bin Laden en het regime van de Iraakse leider Saddam Hussein. Toen Krekar maandag in Noorwegen aankwam, werd hij tegen alle verwachtingen in niet aangehouden. Woensdag verzekerde het Scandinavische land, dat Krekar eerder asiel verleende, dat hij wel degelijk wordt vervolgd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer