„Compensatie aanleg geul te mager”
Boeren willen dat de compensatieregeling voor de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld wordt verruimd. Ze kunnen met de bedragen die ze krijgen voor hun land elders geen nieuwe bedrijven starten.
Dat zei secretaris E. Luchtenbelt van de Agrarische Belangengroep Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld dinsdag.De belangengroep heeft zijn bezwaren kenbaar gemaakt in een petitie gericht aan staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat).
De hoogwatergeul wordt aangelegd in de IJsselvallei om in de toekomst de doorstroming in de IJssel te bespoedigen. De geul wordt ten westen van Veessen via een inlaat op de IJssel aangesloten. In het noorden wordt de geul middels een overstroombare dijk, de uitlaat, op de IJssel aangesloten. Als het water in de IJssel hoog staat, zal eerst deze dijk overstromen, waarna ook via de inlaat water in de geul komt. Is het hoogwater voorbij, dan loopt het water via een duiker onder de noordelijke dijk weer terug de IJssel in. Bij gebruik van de geul zal er tot en met Deventer een lager peil zijn.
Het gebied waar de geul moet komen, is echter een traditioneel belangrijk agrarisch landschap. „Wij als boeren en bewoners moeten grote emotionele en sociale offers brengen voor de aanleg van deze hoogwatergeul. Het kan niet zo zijn dat we straks ook nog financieel moeten inleveren voor de veiligheid van heel Nederland”, staat in de petitie te lezen.
De belangengroep wil dat ook boerenbedrijven die net buiten het tracé van de geul staan, in aanmerking komen voor een schaderegeling. „Daar zitten boeren tussen die weg willen maar die daar niets voor krijgen. Als de overheid deze bedrijven opkoopt, ontstaat er ruimte voor de bedrijven die overblijven”, stelt Luchtenbelt.
Ook is de belangengroep ontevreden over het besluitproces rond de geul tot nu toe. De boeren en bewoners zitten in een klankbordgroep, maar volgens Luchtenbelt blijft van die inbreng in de daadwerkelijke plannen weinig over. „Zo zou de geul 600 meter breed worden. In de plannen is de breedte nu deels tot 1500 meter ingetekend. Dat betekent dat er minder ruimte voor de boeren overblijft.”
De honderden meters brede geul komt ingesloten door dijken parallel aan de IJssel tussen Veessen en Wapenveld te liggen. De geul blijft weidegebied, maar zal gemiddeld eens in de honderd jaar bij hoogwater vollopen. Deze zomer beslist de staatssecretaris of ze instemt met het ontwerp van de 150 miljoen kostende maatregel, onderdeel van het landelijke project Ruimte voor de Rivier.