Aanbod gengewas groeit als kool
De Europese Unie (EU) is te streng bij het toelaten van gengewas en dat dreigt te leiden tot een tekort aan veevoer.
Dat staat in een rapport van LEI Wageningen UR dat de Nederlandse industrie van diervoeder, verenigd in Nevedi, dinsdag heeft aangeboden aan minister Verburg (LNV).De Nederlandse industrie verwerkt soja in het veevoer en importeert dat uit Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. De teelt van genetisch gemodificeerde soja heeft vanaf 1996 een snelle groei doorgemaakt.
Vorig jaar bedroeg het de oppervlakte landbouwgrond met genetisch gemodificeerde gewassen 125 miljoen hectare, verdeeld over 25 landen. Dat is zestig keer de complete landbouwoppervlakte van Nederland.
In Argentinië en in de VS is het aandeel al meer dan 90 procent van de totale sojateelt. De eerste generatie van de gemodificeerde soja mag ingevoerd worden in de EU, maar volgens het rapport duurt het lang voordat nieuwe variëteiten worden toegelaten.
Bovendien is genetisch gemodificeerde soja moeilijk te scheiden van andere soja. Op velden, in verzamelpunten en in havens kan vermenging optreden met andere soja. Bij vervuiling met 1 gram wordt in Europa een partij al afgekeurd en vernietigd.
„Als Europa langer dan een jaar achterloopt op toelating van nieuwe ggo’s (genetisch gemodificeerde organismen), ontstaat mogelijk een probleem met de aanvoer van grondstoffen voor de veehouderij. Als de EU en Brazilië bij toelating eenzelfde tempo zouden hanteren, worden geen problemen met het aanbod verwacht”, staat in het rapport.
Bij de trage toelating van gengewas dreigt een verschuiving van de vleesproductie van Europa naar andere werelddelen. Producten van dieren die elders in de wereld met gensoja zijn gevoed, worden wel zonder belemmeringen toegelaten in de EU.
„De vraag of wij in Europa gengewassen willen is niet meer relevant. Europa kan met met zijn open markten de deur niet op slot houden voor de ggo’s. En dat gebeurt ook niet, getuige het aantal ggo’s dat al op de markt is toegelaten.” Dat zei minister Verburg (LNV) gisteren tijdens de conferentie in Den Haag waar het LEI-rapport werd gepresenteerd.
„Europese aarzelingen over ggo’s kunnen op gespannen voet komen te staan met de rauwe economische werkelijkheid”, aldus de minister van LNV.
Felle tegenstellingen kenmerkten het debat over de ggo’s, die gevaarlijk zouden zijn voor mens, dier en milieu. Er werd zelfs gesproken over „Frankenstein Food.”
Inmiddels zijn er 32 variëteiten van genetisch gemodificeerde gewassen toegelaten op de Europese markt voor gebruik in diervoeders, levensmiddelen of biobrandstoffen. Voor zestig variëteiten loopt een aanvraag voor toelating tot de Europese markt.
Verburg erkende daarbij dat de toelating van ggo’s tot de Europese Unie lang kan duren.
„Ondertussen hebben we oog voor meer dan alleen de veiligheid. Tegenwoordig spelen ook de sociaal-economische aspecten van ggo’s een prominente rol in het debat”, aldus Verburg.
Zij denkt dat ggo’s een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van voedseltekorten in de wereld en aan verduurzaming.
Dankzij ggo’s kan de productie van voedsel verhoogd worden, het gebruik van bestrijdingsmiddelen verminderen en kunnen oogsten bestand worden gemaakt tegen insectenplagen.