Economie

„Vakantie is echt leuk, maar let wel even op”

Deze zomer trekken 11 miljoen Nederlanders naar hun vakantiestek. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken lanceerde gisteren de campagne ”Wijs op reis”. Met een checklist geeft hij vakantiegangers een handvat om zich goed op hun reis voor te bereiden.

Redactie economie
9 June 2009 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 08:05
DEN HAAG – Deze zomer trekken 11 miljoen Nederlanders naar hun vakantiestek. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken lanceerde gisteren de campagne ”Wijs op reis”. Met een checklist geeft hij vakantiegangers een handvat om zich goed op hun reis voor te b
DEN HAAG – Deze zomer trekken 11 miljoen Nederlanders naar hun vakantiestek. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken lanceerde gisteren de campagne ”Wijs op reis”. Met een checklist geeft hij vakantiegangers een handvat om zich goed op hun reis voor te b

Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat veel mensen zich slecht voorbereiden. Zo laat 20 procent van de ondervraagden geen bereikbaarheidsgegevens achter bij het thuisfront en neemt 40 procent geen kopieën van belangrijke documenten mee op reis.De ANWB heeft veel te maken met vakantiegangers. Vijf vragen aan woordvoerder Ad Vonk.

Wat vindt de ANWB van deze campagne?

„Campagnes draaien altijd om gedrag. Bij vakantie is dat niet anders. Als je iets wilt veranderen aan het gedrag van mensen moet je hen met regelmaat wijzen op die dingen die je graag anders zou zien. Buitenlandse Zaken doet dat met deze campagne goed. Wij wijzen mensen ook op risico’s, maar op andere terreinen. Denk aan pech onderweg, verzekeringen en de medische kant van vakanties. Zo zijn wij onlangs de campagne ”Veilig naar je stek met een VakantieCheck” gestart.”

Waarom geen gezamenlijke campagne met Buitenlandse Zaken?

„We hebben veel overleg met het ministerie over dit onderwerp, maar we bestrijken andere gebieden en hebben onze eigen taken. Wat ons betreft is op vakantie gaan niet alleen maar eng of gevaarlijk. Vakantie is geen individuele zaak, ze is goed voor van alles. Zo wordt bijvoorbeeld het begrip voor andere culturen groter en is ze goed voor het toerisme. We willen het signaal afgeven: met een beetje zorg, een beetje deskundigheid en een beetje alertheid is vakantie echt leuk.”

Is wat je doet op vakantie niet een kwestie van eigen verantwoordelijkheid?

„Jazeker. Maar sommige mensen moeten even worden wakker geschud. Denk ook aan andere dingen dan alleen het benodigde aantal onderbroeken en een rijbewijs. Niets vervelender dan in het buitenland er achter komen dat je je medicijnen bent vergeten en dat ze daar niet te krijgen zijn.”

De ANWB Alarmcentrale krijgt veel te maken met mensen die in de penarie zitten. Hoe bijvoorbeeld?

„Sommige mensen onderschatten op vakantie gaan. Er heerst toch een andere cultuur, er is ander eten, ander weer en er gelden andere sociale regels. Op vakantie zien we eruit alsof we een vette kip zijn. Oplichtingpraktijken zijn geen uitzondering. Een aardige man op een scooter die je wijst op een mankement aan je auto, bijvoorbeeld, terwijl aan de andere kant je auto wordt leeggeroofd. Of zwangere vrouwen die gaan vliegen en in het buitenland te vroeg bevallen. Dat kan wel, maar is toch lastig. De zorg is mogelijk anders, je kunt je kindje niet zomaar meenemen naar huis, je moet je familie missen in die tijd. Maar ook een auto met pech op een dag dat alle garages gesloten zijn is heel vervelend.”

Welke waarschuwingen geeft de ANWB mensen die wijs op reis willen?

„Neem alle waarschuwingen van de instanties voor je gaat goed tot je. Kijk bijvoorbeeld wat je huisarts zegt, wat de ANWB zegt, wat de GGD adviseert en wat bijvoorbeeld de dierenarts zegt over je huisdier.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer