Hezbollah erkent verlies verkiezingen
De sjiitische Hezbollah–beweging heeft maandag het verlies van de parlementsverkiezingen in Libanon toegegeven. Hassan Nasrallah, de leider van de militante partij, zei de behaalde meerderheid van de prowesterse coalitie te accepteren.
Nasrallah zei in zijn toespraak op televisie verder dat de oppositieleiders elkaar snel zullen ontmoeten om te praten over hun posities. De partijen willen met elkaar een blok kunnen vormen over de keuze van een nieuwe premier en de vorming van een overheid.Eerder op de dag uitte Mohammed Raad, een vooraanstaand lid van Hezbollah, nog dreigende taal. „De meerderheid moet onze rol als verzetspartij, de legitimiteit van ons wapenarsenaal en het feit dat Israël de vijand is, niet ter discussie stellen", aldus Raad. Hezbollah vocht in 2006 een bloedige oorlog uit met Israël.
De prowesterse coalitie met de naam 14 maart won zondag verrassend 71 van de 128 parlementszetels. Leider Saad al–Hariri eiste de overwinning maandag op. Hij feliciteerde „Libanon, de democratie en de vrijheid". Hezbollah kreeg 57 zetels.
De Amerikaanse president Barack Obama feliciteerde de coalitie met de overwinning. „Het is onze oprechte hoop dat de nieuwe regering doorgaat met het realiseren van een soeverein, onafhankelijk en stabiel Libanon", aldus Obama, die net als Saoedi–Arabië en Egypte blij was met de uitkomst. Syrië en Iran, vrienden van Hezbollah, waren minder tevreden.
Zondag ging 54 procent van de 3,2 miljoen stemgerechtigde Libanezen naar de stembus. Volgens de stichting van de Amerikaanse oud–president Jimmy Carter is de stemronde goed verlopen. De stichting hield toezicht tijdens de verkiezingen. Volgens de missie van de EU werden her en der stemmen gekocht door de partijen.
Volgens Libanese media en analisten staan het land moeizame onderhandelingen tussen de rivaliserende partijen over een nieuwe eenheidsregering te wachten. Hariri heeft de oppositie eerder al toegezegd dat zij mee mogen helpen bij het vormen van een regering. Het door Hezbollah geëiste vetorecht wees hij toen meteen van de hand. Hezbollah wil toenadering tot Israël van de hand kunnen wijzen.
De huidige eenheidsregering kwam in 2005 aan de macht na de terugtrekking van de Syrische troepen die het land bijna dertig jaar bezetten. De alliantie van Hariri en de groep rond de pro–Syrische Hezbollah vochten de afgelopen jaren een felle machtsstrijd uit. Kern van het dispuut is steeds Hezbollahs weigering om zijn militaire tak te ontbinden.