Vissersdorp kampt met drugsprobleem
De christelijke stichting Sta op Zorg uit Vlissingen opent binnenkort in Arnemuiden een steunpunt voor drugsverslaafde jongeren en hun ouders. Volgens directeur Ricardo Verhagen is de drugsproblematiek in christelijke vissersdorpen zoals Arnemuiden groot. „De jongerencultuur is hier keihard.”
Verhagen en zijn stichting merken dat de problemen rond drugs in christelijke vissersdorpen vaak extra groot zijn. „Ik wil geen stempel op Arnemuiden en vergelijkbare dorpen drukken, want in heel Zeeland is sprake van een grote toename van drugsverslaving. Het is dus een algemeen probleem”, benadrukt Verhagen.In de zogenaamde vissersdorpen is de jongerencultuur keihard, stelt Verhagen. „Als je bij de groep wilt horen, hoort het gebruik van verdovende middelen er standaard bij.”
De meeste jongeren hebben een baan en daardoor genoeg geld. „In Vlissingen zie je daarentegen meer achterstandswijken, waar inwoners minder geld hebben. Dat is dus een ander type gebruiker, die bijvoorbeeld 1 gram per dag gebruikt. Terwijl die een ‘dorpeling’ in het weekend meteen 5 gram gebruikt. De fysieke gevolgen zijn dan veel erger.”
Verhagen hoort in de hulpverlening regelmatig de stelling dat drugsverslaving een gevolg is van het geloof. „Als je streng bent opgevoed, is het logisch dat je uit de band springt, zegt men dan. Ik vind dat stigmatiserend. De seculiere gedachte vind ik echter veel gevaarlijker. Daar hoor je de uitspraak: „Drugsgebruik hoort bij de ontwikkelingsfase.” Verder spreekt men over regulatie. Als je goed met drugs leert omgaan, zou gebruik geen kwaad kunnen.”
Opgroeien in een gezond christelijk milieu, waarbij het Woord centraal staat, heeft volgens Verhagen „gigantische” voordelen. „Christenen zijn vaak voorspelbaar en consequent. Dat geeft veiligheid. Natuurlijk heb je overal het gevaar dat iemand zich te buiten gaat. Maar ik vraag me af hoe je meer kwetsbaarheid ontwikkelt: met de gedachte dat drugsgebruik bij de ontwikkelingsfase hoort of met een duidelijke opvoeding waarin je weet waar je aan toe bent.”
Het steunpunt in Arnemuiden is een initiatief van de werkgroep God Bestaat Echt, die verwant is aan de Sta op Zorg. Het steunpunt wil op een laagdrempelige manier hulpverlening aanbieden, zegt Verhagen, zelfs ex-drugsverslaafde. Toen zijn zoontje na een ernstige ziekte vlak voor zijn sterven zei: „Mama, God bestaat echt”, betekende dat een ommekeer in zijn leven.
Indien nodig verwijst de stichting jongeren door naar Stichting De Hoop in Dordrecht, waarvan Sta op Zorg een concernonderdeel is. De stichting zelf biedt ambulante zorg aan. Inmiddels is de stichting al operationeel in Arnemuiden, maar officieel wacht ze nog op goedkeuring van het bestuur.
De stichting wil ook samenwerken met Basis Budget Zeeland. „We spreken regelmatig verslaafde mensen zonder huis en inkomen. Als je geen geld hebt voor eten, val je snel terug. Schulden liggen vaak aan de basis van alle problemen. We willen verslaafden helpen daarmee om te gaan.”
De werkgroep heeft ook contact met de commissie alcohol en drugs uit Arnemuiden. Deze commissie is ontstaan vanuit de kerken. „De kerken nemen het voortouw om een sociaal vangnet te creëren”, vertelt Verhagen. „Ze bieden veel zorg voor weinig geld, zoals een luisterend oor, een schouder om op te huilen, maar ook tijdsbesteding, zoals Bijbelstudies en kerkdiensten.”
Als iemand clean is, kan hij of zij eigenlijk niet meer terug naar z’n oude sociale kring, zegt Verhagen. Het gevaar van terugval is groot. „Maar wat is het alternatief? De kerk kan hun dat alternatief bieden. Uit ervaring weet ik dat de praktische en emotionele ondersteuning van een kerk heel effectief is. Ik vind het prachtig dat kerken zich hiervoor inzetten.”