Turkije neemt omstreden mijnenwet aan
ISTANBUL (ANP) – Het Turkse parlement heeft donderdagochtend een controversiële wet aangenomen over het ruimen van mijnen langs de grens met Syrië. Volgens de wet maken ook buitenlandse bedrijven kans te helpen bij het ruimen, met als beloning het bewerken van de vrijgekomen grond gedurende enkele decennia. De oppositie dreigt de wet nu voor te leggen aan het Constitutioneel Hof.
Langs de ruim 500 kilometer lange grens tussen Turkije en Syrië liggen ruim 600.000 mijnen. Die zijn in de jaren vijftig gelegd tegen smokkelaars en later tegen strijders van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Turkije is partner in het Verdrag van Ottawa, en verplicht zich daarmee de mijnen voor 2014 te ruimen.Het Turkse leger heeft geen capaciteit genoeg het gebied mijnenvrij te maken, de NAVO waarschijnlijk ook niet. Commotie over de wet ontstond vooral toen duidelijk werd dat een Israëlisch bedrijf kans maakte (een deel van) de klus te mogen klaren. De oppositie fulmineerde tegen deze mogelijkheid met het argument dat een deel van Turkije ’verkocht zou worden aan buitenlanders’. Regeringspartij AKP ziet de wet echter als een kans buitenlandse investeerders te trekken en het kostbare werk betaalbaar te houden.
De oppositie dreigt de wet nu voor te leggen aan het Constitutioneel Hof, dat vaak op de hand van de oppositie is. Gebeurt dat inderdaad, dan is de verwachting dat het Hof de wet alsnog van tafel zal vegen.