Binnenland

Groningen bespaart innovatief

De gemeente Groningen blijft innovatieve middelen inzetten om ver-spilling van energie tegen te gaan.

Regioredactie
4 June 2009 10:30Gewijzigd op 14 November 2020 08:03

Woensdag en donderdag deed de gemeente twee proeven met nieuwe technieken voor energiezuinige openbare verlichting. Voor het kantoor van Stads­beheer aan de Gothenburgweg zijn nieuwe technieken getest van ledarmaturen, die geheel verschillen van de armaturen die nu op de markt zijn. Armaturen zijn de lampenkappen van de lantaarnpaal.Verder laat Groningen deze week voor het eerst een auto voorzien van een speciale warmtecamera door de stad rijden om energieverspilling in gebouwen en door openbare verlichting op te sporen.

De camera-auto rijdt overdag door de straten van bedrijventerrein Euvelgunne en Hoendiep. Hij kan al rijdend (als het zou mogen zelfs bij 100 kilometer per uur) de warmte van de omgeving in beeld brengen.

Dankzij die beelden kunnen beheerders van gebouwen de geringste afwijking vanaf hun werkplek zien en actie ondernemen bij afwijkingen.

Deze week maakt de camera-auto ook nachtritten, om infraroodopnames te maken. Deze maken warmtelekken uit gebouwen en installaties zichtbaar, maar ook kan zo een kapotte lamp worden opgespoord.

Door dit soort lekken aan te pakken, kan veel energie worden bespaard, zo vermoedt de gemeente.

Groningen is de eerste gemeente van Nederland die dit op deze manier doet, aldus een woordvoerder woensdag.

Het gaat om een proef. Mocht de camera bevallen, dan sluit de gemeente niet uit dat er samenwerking wordt gezocht met woningcorporaties om energieverspilling in oude huizen op te sporen.

De gemeente Groningen heeft al eerder twee innovaties in de markt gezet. Zo gebruikte ze keramische coating op straatlantaarns en later eveneens op onder andere bruggen.

Ook met de Dynadimmer heeft Groningen naam gemaakt, omdat Philips het concept heeft overgenomen. De Dynadimmer beperkt het gebruik van straatverlichting zonder dat wijkbewoners dit merken.

Groningen streeft ernaar in 2025 een schone, leefbare stad te zijn die energieneutraal functioneert. Om het milieu te sparen zijn 217 acties gepland die de gemeente samen met instellingen, partners en bewoners in de periode 2008-2012 gaat uitvoeren.

Door de aanwezigheid van instellingen zoals de universiteit en de Hanzehogeschool kan de stad profiteren van veel kennis op het gebied van energie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer