Rode kaart voor burenterreur in Rotterdam
Asociale huurders in Rotterdam moeten na twee waarschuwingen een rode kaart krijgen. Daarmee moeten ze hun huis uit.
Dat vindt Leefbaar Rotterdam, dat dinsdag een onderzoeksrapport presenteerde naar burenterreur in de Maasstad.Mensen die geterroriseerd worden door hun buren konden via de website burenterreur.nl anoniem een klacht indienen. Dat leverde in drie maanden tweehonderd klachten op.
Uit het onderzoek blijkt dat burenterreur een groot probleem is in Rotterdam. Vaak voelen mensen zich daardoor niet meer veilig in hun eigen huis, straat of wijk.
De top drie van overlast bestaat uit geluidsoverlast, asociaal gedrag en agressie en intimidatie. Daarnaast scoren vandalisme, drugs- en stankoverlast hoog.
De gemiddelde burenterreur duurt 38 maanden en komt het meest voor in de oude wijken op Rotterdam-Zuid, gevolgd door de wijken Delfshaven en Prins Alexander.
Slechts 3 procent van de respondenten zegt tevreden te zijn met de inspanningen van woningbouwverenigingen, buurtpolitie, buurtbemiddeling en deelgemeenten om het probleem op te lossen. Niet minder dan 60 tot 80 procent is ontevreden tot zeer ontevreden. Een op de tien Rotterdammers, die last hebben van burenterreur, kreeg van de officiële instanties te horen dat hij of zij maar beter kon gaan verhuizen.
„De asociale herrieschoppers mogen blijven en de mensen die overlast ondervinden kunnen maar beter opkrassen”, zegt Leefbaar-raadslid Robert Simons. „Dit is voor ons een onaanvaardbare situatie.”
Probleem is dat de instanties niet goed raad weten met burenterreur. Mensen die klagen worden van het kastje naar de muur gestuurd, zo blijkt uit het onderzoek. Simpelweg omdat politie en hulpverlenende instanties vaak niet de middelen hebben om het probleem op te lossen. Vandaar het advies om maar te gaan verhuizen, waartoe mensen zelf het initiatief vaak al genomen hebben.
„Het huidige non-beleid leidt er nu vaak toe dat instanties, bang om te discrimineren, onmiddellijk afhaken wanneer het woord ”racisme” gebruikt wordt door de asociale herrieschoppers”, zegt Simons. Leefbaar Rotterdam wil dat de overlastgevers na twee gele kaarten een rode kaart krijgen en hun huis uit moeten.
Wethouder H. Karakus van Wonen, erkent dat burenterreur een ernstig probleem is in Rotterdam. Ook hij vindt dat de overlastgevers duidelijk harder aangepakt moeten worden. Eind deze maand presenteert de wethouder daarvoor een plan, door sommigen al gebombardeerd tot de ”Tokkie Toets”.