Verklaring roept op tot eenheid in geloof Schepper
Enkele betrokkenen bij het congres ”Darwin in de tuin van Eden?”, komende zaterdag in Nijkerk, hebben een ”Verklaring van gezamenlijk geloof in God als Schepper” opgesteld. De verklaring is dinsdag verstuurd aan een kleine honderd „opinieleiders en betrokkenen in deze discussie”, met de vraag of zij hun naam eraan willen verbinden.
In Nederland is in de afgelopen maanden veel gesproken over het thema ”schepping en evolutie”, aldus de initiatiefnemers, Cors Visser (directeur van ForumC), de Delftse natuurkundige Cees Dekker en uitgever Henk Medema. „De meningen hierover lopen sterk uiteen onder orthodoxe christenen. De visie die wij hebben over het ontstaan van de wereld en het gezag van de Bijbel is van essentieel belang, en daarom is het begrijpelijk dat er felle debatten over dit onderwerp zijn gevoerd.”„Helaas” heeft de „polarisatie” de boventoon gevoerd in de publieke discussie, schrijven Visser c.s. dan, „in tegenstelling tot de onderlinge verbondenheid. Die is veelal ondergesneeuwd in de berichtgeving in de afgelopen maanden.”
Bij „een aantal christenen” is nu het idee gegroeid „dat het goed zou zijn om gezamenlijk uit te spreken dat wij weliswaar van mening verschillen over de vraag op welke manier God geschapen heeft, maar dat wij tegelijkertijd zeer met elkaar verbonden zijn in ons geloof in God de Schepper, en in de liefde tot onze Heer Jezus Christus. Wat ons als christenen –creationisten, theïstisch evolutionisten, kosmologisch agnosten en wat dies meer zij– verbindt is dat wij allen onvoorwaardelijk geloven in God de Schepper en dat wij een passie hebben voor onze Heer. Het lijkt ons van groot belang om dat naar elkaar en naar de buitenwacht uit te spreken.”
„Wij hebben getracht iets te formuleren waar een brede groep betrokken christenen achter kan staan”, aldus de initiatiefnemers. Ondertekenaars verklaren onder andere dat „wij allen zonder voorbehoud geloven dat God alles heeft geschapen. Hoewel wij tot ons verdriet opnieuw constateren dat wij als christenen van mening verschillen over hóe Hij dat heeft gedaan, erkennen wij elkaar van harte als broeders en zusters in Christus.”
Tot woensdag hebben de aangeschreven personen de tijd om te reageren. „Daarna plaatsen we de verklaring op internet en kan ook het grote publiek zijn steun betuigen.” Volgens uitgever Henk Medema zijn de eerste reacties „bemoedigend.”
Overigens is het zeer de vraag of alle aangeschreven „opinieleiders” de verklaring zullen ondertekenen.
Hieronder de integrale tekst van de verklaring:
"Een verklaring van gezamenlijk geloof in God als Schepper
(1) Wij geloven in God de almachtige Vader, de Schepper van hemel en aarde, van alle zichtbare en onzichtbare dingen. Wij geloven in één Heer, Jezus Christus, de eniggeboren Zoon van God, door Wie alles geschapen is. En wij geloven in de Heilige Geest die levend maakt.
(2) Wij geloven dat de drie-enige God Zich heeft geopenbaard in de Bijbel (zijn heilig, geloofwaardig en betrouwbaar Woord) en in de natuur (zijn schepping), en wij houden deze dubbele openbaring voor absoluut betrouwbaar.
(3) De tekst van Genesis en de andere Bijbelgedeelten over Gods scheppingswerk zijn een essentieel en onmisbaar onderdeel van Gods Woord waarin ons fundamentele zaken worden geleerd over Gods scheppingswerk, het wezen van God, de mens, de wereld, en over hoe deze zich tot elkaar verhouden.
(4) Wij zien wetenschap, het onderzoek van de natuur en de cultuur, als een heel waardevolle activiteit die ons allerlei kennis verschaft over Gods schepping en ons opnieuw bepaalt bij Zijn eeuwige kracht en goddelijkheid.
(5) Wij allen geloven zonder voorbehoud dat God alles heeft geschapen. Hoewel wij tot ons verdriet opnieuw constateren dat wij als christenen van mening verschillen over hóe Hij dat heeft gedaan, erkennen wij elkaar van harte als broeders en zusters in Christus.
(6) We betreuren dat een beeld van diepe verdeeldheid is ontstaan, terwijl wij een diepe verbondenheid kennen in ons gezamenlijk geloof in de Schepper. Wij verlangen naar vruchtbare en openhartige onderlinge gesprekken over wat we mogen leren uit Gods Woord en uit de door God geschapen natuur, en hoe we beide mogen lezen."