Kerk & religie

„Geen dienst overslaan in werkplaats Geest”

Weten de kerkelijke jongeren nog wie de Heilige Geest is? Misschien wel, maar vraag eens wat de Heilige Geest doet? Dan wordt het vaak stil.

Van een medewerker
2 June 2009 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 08:02
Ds. W. N. Middelkoop. Foto Sjaak Verboom
Ds. W. N. Middelkoop. Foto Sjaak Verboom

Dit zei ds. G. van Roekel maandagmiddag tijdens het Pinksterappel. Elk jaar organiseert een collectief van christelijke gereformeerde jeugdverenigingen het Pinksterappel. Het werd maandag voor de 32e keer gehouden en had als thema ”Hoe werkt de Geest in 2009?” Ongeveer 300 jongeren waren aanwezig.Ds. Van Roekel, christelijk gereformeerd predikant in Putten, onderstreepte dat de Heilige Geest in mensen niet door dromen, visioenen of inwendige stemmen werkt, maar uitsluitend door het Woord. „De Bijbel is door de Geest Zelf geïnspireerd en is het gereedschap bij uitstek om in harten het geloof te werken. Dit houdt in dat de Geest niet is gebonden aan een specifieke sfeer van plechtig en eerbiedig psalmzingen, of aan die van opgewekt liederen zingen. Hij is gebonden aan het Woord en de Bijbelse woordverkondiging. Omdat de kerk de werkplaats van de Geest is, mag je geen dienst overslaan.”

De Geest doet niets liever dan Jezus Christus te verheerlijken en het geloof in mensenharten te werken die van nature voor deze boodschap zijn gesloten, aldus de Puttense predikant. „Het door de Geest gewerkte geloof is geheel iets anders dan een bepaald soort opwinding, enthousiasme, passie of vuur. Hoewel het geesteswerk wel door dergelijke verschijnselen kunnen worden vergezeld, zijn de kenmerken als droefheid over de zonde en overgave in vertrouwen en vastklemmen aan Christus de meest typerende verschijnselen, besloot ds. Van Roekel.

Middelpunt

Evangelist A. Meulmeester sprak over de Geest in de gemeente. Hij zei dat hij na lang nadenken tot de conclusie is gekomen dat geen strategieën of uitgekiende evangelisatiemethoden, maar alleen een door de Geest vervulde christelijke gemeente het middel bij uitstek is om mensen aan te trekken.

De Almeerse evangelist noemde een aantal essentiële kenmerken van zo’n gemeente. Volgens hem is een krachtige prediking van het woord Gods, waarbij de prediker zelf vol is van de Geest, onontbeerlijk. „Dergelijke preken doen altijd iets met de hoorder: zonden worden ontdekt en mensen komen tot bekering.”

Meulmeester vervolgde dat ontdekking van zonden en diep inzicht in de persoon en het werk van Christus altijd met elkaar zijn verbonden. „Alles moet om Jezus draaien en Zijn offer moet in het middelpunt staan. Waar dit verdwijnt of wordt verzwegen, kan de Geest niet werken en heeft het kruis geen kracht.”

Behalve deze verticale dimensie, wees de evangelist op de onmisbare horizontale dimensie van een echte gemeenschap tussen de gemeenteleden onderling. „In zo’n gemeenschap krijgt de vergevingsgezindheid een plek en ontstaat de bereidheid ook offers voor elkaar te brengen. Dan ook worden de gaven van de gelovigen ingezet en blijven die niet als dood kapitaal in de kast liggen. En naar de wereld gaat een krachtig getuigenis uit.”

Uit eigen ervaring deelde Meulmeester mee dat in achterstandswijken van Almere mogelijkheden te over zijn voor clubwerk, maar dat vaak de werkers ontbreken.

Achterland

Ds. W. N. Middelkoop uit Urk sprak ’s avonds over de werking van de Geest in de samenleving. De christelijke gereformeerde predikant zei dat de Geest indirect een gezegende invloed heeft in de maatschappij omdat de christelijke gemeente een taak heeft als „zoutend zout” het bederf in de wereld tegen te gaan.

„De kerk is te vergelijken met een stuwmeer. De waterstroom wordt door de dam niet tegengehouden, maar opeengehoopt om daarna des te meer zegenrijk te zijn voor het achterland.”

De Urker predikant riep de jongeren op zich van hun opdracht voor de samenleving bewust te zijn, zodat zij als instrument in de hand van de Geest kunnen worden gebruikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer