Buitenland

Spanning aan vooravond verkiezingen Libanon

In Libanon lopen de spanningen op nu de verkiezingen van 7 juni naderen. Aan de vooravond van de verkiezingen is een aantal kwesties gaan spelen die explosief kunnen uitpakken.

Van onze correspondent
29 May 2009 09:45Gewijzigd op 14 November 2020 08:01
BEIROET – Aanhangers van de vermoorde Rafik Hariri tonen zijn foto en zwaaien met vlaggen van de partij tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Beiroet. De verkiezingen worden op 7 juni gehouden. Foto EPA
BEIROET – Aanhangers van de vermoorde Rafik Hariri tonen zijn foto en zwaaien met vlaggen van de partij tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Beiroet. De verkiezingen worden op 7 juni gehouden. Foto EPA

Het Libanese leger heeft dinsdag bekendgemaakt dat een hoge officier was gearresteerd die zou spioneren voor Israël. Sinds februari heeft het leger minstens twaalf van deze spionagenetwerken opgerold in Libanon die onderdeel zouden zijn van de Israëlische Mossad.Vrijwel alle netwerken bevonden zich in het zuiden van Libanon. Een aantal arrestanten bekleedde hoge functies in Libanon. Zoals een gepensioneerde generaal en zijn echtgenote, die bekenden reeds vijftien jaar voor de Mossad te werken. Op 16 mei werd in de Bekavallei Ziad Hamsi gearresteerd, een vroegere burgemeester en lid van de Partij van de Toekomst, geleid door de zoon van de vermoordde Hariri.

Vaststaat dat de arrestanten Israël bezochten via Europa. In Israël ontvingen ze vervolgens een gedegen opleiding, waarna ze terugkeerden naar Libanon met zeer geavanceerde apparatuur. Daarmee kon via satellieten informatie worden verzonden aan de Mossad. De Libanese televisie liet voorbeelden zien van deze apparatuur: kleine koelkasten, benzineblikken en sleutelhangers. Kortom, ­camouflage van het hoogste niveau.

Op basis van de summiere informatie van het leger ontstaat het volgende beeld: al deze spionagenetwerken vormden sinds 2006 slapende cellen maar werden begin 2009 plotseling actief. De bekentenissen van de arrestanten maken duidelijk dat het doel tweeledig was: informatie verwerven over zowel het Libanese leger als Hezbollah, het liefst voorzien van gedetailleerde kaarten. Op basis hiervan wilde Israël ”databanken” opzetten.

De Libanese media vragen zich af in hoeverre het deze netwerken gelukt is in Hezbollah en het Libanese leger te infiltreren. En waarom worden deze netwerken net nu opgerold, zo vlak voor de verkiezingen?

Randa Haidar, specialiste op dit gebied, beweerde in de Libanese krant Nahar dat Israël van plan is militair te interveniëren, mocht Hezbollah op 7 juni de verkiezingen winnen. De komende dagen zal het Israëlische leger grootschalige oefeningen houden in de buurt van de grens.

De vraag die de Libanezen thans bezighoudt is hoe de wereld zal reageren als Hezbollah de verkiezingen wint en in Libanon een regering gaat vormen. En omgekeerd: hoe zal Hezbollah reageren als ze de verkiezingen verliezen? Zullen ze weer naar de wapens grijpen zoals op 7 mei vorig jaar?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer