„Gereformeerde Bond moet eigenheid bewaren"
Als de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zijn eigenheid niet weet te bewaren, rest over tien jaar niet meer dan een grijze vereniging.
Die waarschuwing gaf de voorzitter van de Gereformeerde Bond (GB), ds. H. J. Lam, de leden van de organisatie woensdag tijdens de jaarvergadering in de Aker in Putten. Hij pleitte in zijn openingstoespraak voor ascese in de kringen van de Bond. „Ik doel dan ook op een mate van ascese in de liturgie. Er is een zekere christelijke vrijheid. Maar niet alles wat kan, hoeft ook. Wij veroordelen niet, maar we houden het zelf in de eredienst bij de psalmen, om maar eens iets te noemen.”De Gereformeerde Bond moet volgens ds. Lam zijn eigenheid op allerlei terreinen bewaren. „Anders rest over tien jaar niet meer dan een grijze beweging die smakeloos in de kerk staat.”
Tijdens de vergadering kwam ook de briefwisseling in deze krant tussen de Amerikaanse creationist dr. Terry Mortenson en prof. dr. G. van den Brink aan de orde. Ds. W. G. Hulsman uit Genemuiden sprak zijn „verontrusting” uit over het feit dat prof. Van den Brink, bijzonder hoogleraar vanwege de Gereformeerde Bond, de zondvloed een regionaal gebeuren noemde.
Schepping en evolutie
Volgens algemeen secretaris drs. P. J. Vergunst beraadt het hoofdbestuur van de GB zich op de manier waarop over allerlei vragen rond het thema schepping en evolutie met de achterban gesproken kan worden. Hij verwees naar een recent onderzoek van het Nederlands Dagblad. Daaruit bleek volgens hem dat predikanten die zich rekenen tot de Gereformeerde Bond een tussenpositie innemen tussen predikanten in onder andere de Nederlands Gereformeerde Kerken en in de Gereformeerde Gemeenten, als het gaat om de vraag of de schepping volgens Genesis heeft plaatsgevonden in zes dagen van 24 uur. „Er zijn er die vinden dat het inderdaad gaat om zes dagen van 24 uur. Anderen denken daar iets anders over”, aldus Vergunst.
Volgens Vergunst hebben hoogleraren in hun uitlatingen over dit soort zaken een eigen verantwoordelijkheid. „Hoogleraren weten zich gebonden aan hun leeropdracht. Ze hebben echter ook de vrijheid van hun wetenschappelijke geweten, dat natuurlijk wel genormeerd dient te zijn aan het Woord van God.”
Ook moeten hoogleraren, aldus Vergunst, hun beweringen met argumenten onderbouwen. „Verder willen we er als bestuur van de Gereformeerde Bond voor waken om niet steeds te reageren op allerlei zaken in de media.” Het hoofdbestuur overweegt om in augustus de studieweek voor studenten theologie over het thema schepping en evolutie te laten gaan.
Prof. dr. W. Verboom wees de aanwezigen op een artikel dat dr. Van den Brink geschreven heeft in Theologia Reformata. Hij noemde dat artikel in de hele discussie „helpend en belijdend.”
Ds. Hulsman zei niet helemaal gerustgesteld te zijn door de opmerkingen van drs. Vergunst. „Mijn verontrusting blijft, zeker als het gaat over de zondvloed.”
Dr. Van den Brink was wel op de vergadering aanwezig, maar voerde niet het woord. „Het lijkt ons niet goed als de discussie over dit onderwerp deze vergadering gaat overheersen”, aldus ds. Lam.
Onderscheiding
Tijdens de jaarvergadering werd ds. G. D. Kamphuis, oud-voorzitter van de Gereformeerde Bond, benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ds. Kamphuis trad woensdag terug als bestuurslid. Hij was sinds 1994 lid van het hoofdbestuur en van 1998 tot 2007 voorzitter van de Gereformeerde Bond.
Tijdens de bestuursverkiezing werd dr. M. van Campen uit Zwartebroek met 272 stemmen gekozen in de vacature van ds. Kamphuis. In de vacature van ds. H. Roseboom werd ds. C. H. Hogendoorn met 213 stemmen gekozen. Ds. C. Blenk werd met 291 stemmen herkozen. Hij had zich op aandringen van het hoofdbestuur herkiesbaar gesteld.
De vergadering ging ook akkoord met een wijziging van de statuten. Door de verandering kent de Gereformeerde Bond behalve de mogelijkheid van lidmaatschap nu ook die van donateurschap.
Namens de generale synode van de Protestantse Kerk werd de vergadering toegesproken door scriba dr. A. J. Plaisier.
Dr. P. F. Bouter uit Leerdam hield ’s avonds een lezing over apologetiek.