Kerk & religie

„Lijdende Messias niet verwacht”

„In de tijd van Jezus bestonden veel Messiasverwachtingen, maar een lijdende Messias werd niet verwacht”, constateert David Bond, verbonden aan Christian Witness to Israël, een internationale organisatie die het Evangelie onder de joden brengt.

Van een medewerker
22 May 2009 21:05Gewijzigd op 14 November 2020 07:58
GOUDA – Het Deputaatschap voor Israël belegde vrijdag in de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in Gouda een studiedag. Het thema van de bijeenkomst was ”De Messiasverwachting bij joden, vroeger en nu". Foto Martin Droog
GOUDA – Het Deputaatschap voor Israël belegde vrijdag in de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in Gouda een studiedag. Het thema van de bijeenkomst was ”De Messiasverwachting bij joden, vroeger en nu". Foto Martin Droog

De ouderling van de Kensit Evangelical Church werkt sinds 1985 onder joden in Londen, waar de snelst groeiende joodse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk gevestigd is.De Engelsman voerde vrijdag het woord in Gouda tijdens een studiedag over Messiasverwachting bij de joden. De bijeenkomst was georganiseerd door het Deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten.

De docent Bijbels Hebreeuws aan het London Theological Seminary sprak over de Messiasverwachting van het joodse volk tijdens de Tweede Tempelperiode, de tijd van het einde van de ballingschap, toen de tweede tempel gebouwd werd, tot de verwoesting van de tempel in het jaar 70. Bond somde een hele rij geschriften op waarin een bepaalde Messiasverwachting doorklonk. Veel mensen hadden in de tijd van Jezus het idee dat de Messias gauw zou komen, vooral naar aanleiding van teksten uit het boek Daniël. Daniël 9:25 spreekt van een tijd van 7 weken en 62 weken tot de komst van de Messias. Deze voorzegging inspireerde mensen tot de joodse opstand in 66.

Verschillende joodse schrijvers verwachtten dat er meerdere Messiassen zouden komen: een koning die de vijanden zou verslaan, een priester die een eeuwig priesterschap zou hebben en een profeet. Ze haalden daarvoor teksten uit de Tenach (ons Oude Testament) aan, maar ze hielden het op drie aparte figuren en niet op één Messias die de drie ambten combineerde. De Qumrangemeenschap verwachtte zelfs een vierde Messias: naast de drie genoemde ook een „hemelse Melchizedek”, de priester die in Genesis 14 en in Psalm 110 genoemd wordt. De schrijver van het boek ”De Psalmen van Salomo” beschreef de Messias als een mens met goddelijke eigenschappen die de aarde slaat met het woord van zijn mond. Het boek ”De gelijkenissen van Henoch” spreekt over Henoch uit het boek Genesis, die zal terugkeren als de zoon des mensen en wiens glorie voor eeuwig zal zijn.

Al deze geschriften beschrijven de Messias als een kracht­figuur die zal heersen. Alleen in een van de Dode Zeerollen lijkt sprake te zijn van een lijdende Messias. In deze rol, 4Q285, die in 1992 ontcijferd is, staat dat de leider van de gemeenschap gedood zal worden. Maar, aldus Bond, „het Hebreeuws is niet zo duidelijk en er kan ook staan dat de leider van de gemeenschap zal doden.” Bonds slotconclusie: „Er zijn geen echte joodse buitenbijbelse bronnen vóór de tijd van Jezus die spreken over de lijdende Messias.”

De Bijbel heeft het juist wel nadrukkelijk over de Messias die zal lijden, aldus Bond. Hij noemde als voorbeelden Psalm 22 en Jesaja 53.

Ds. C. J. Meeuse, voorzitter van het deputaatschap, sprak over de Messiasverwachting in het Oude Testament. „Die verwachting was van het begin tot het einde aanwezig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer