Garnalenhandel krijgt miljoenenboete van NMa
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft acht bedrijven en acht producentenorganisaties in de garnalenhandel voor in totaal 13,8 miljoen euro beboet. De bedrijven hebben afspraken gemaakt over de vangst van garnalen in de Noordzee. Bovendien kwamen de zestien minimumprijzen overeen, aldus de NMa dinsdag.
Het gaat om acht Nederlandse groothandelaren die zijn verenigd in de Vereniging ter Bevordering van de Garnalenhandel (Vebega) en om vier Nederlandse, een Deense en drie Duitse producentenorganisaties. Zij hebben volgens de NMa doelbewust de marktwerking verstoord, waardoor de garnalenprijzen kunstmatig hoog bleven. De overtreders hebben bovendien in de herfst van 1999 afspraken gemaakt die de toetreding van een nieuwe groothandelaar tot de visafslag ernstig hebben belemmerd.
De NMa heeft al in 2000 vermoedens over prijsafspraken geuit. Volgens een woordvoerster betrof het een ingewikkelde zaak, waardoor er veel tijd is verstreken tussen het rapport en het opleggen van de boete. „Wij moesten zeventien partijen horen, waaronder vier uit het buitenland.” Ook was er overleg met Brussel en andere nationale kartelinstanties. In Duitsland loopt nog een vergelijkbaar onderzoek.
Het is voor het eerst dat de autoriteit een boete oplegt voor overtreding van Europese mededingingsregels. De straf heeft alleen betrekking op het effect voor de Nederlandse markt. De hoogste boetes zijn voor de Nederlandse bedrijven Heiploeg (5,1 miljoen euro) uit Zoutkamp en Klaas Puul & Zoon (2,1 miljoen euro) uit Volendam. Beide bedrijven zijn in heel Europa actief en beheersen een groot deel van de Nederlandse markt.
Heiploeg en Klaas Puul wilden niet reageren op het besluit. Bestuurder H. Nienhuis van de Vebega was in het buitenland onbereikbaar voor commentaar.
Ook de Vissersbond krijgt een boete, van ruim 900.000 euro. Voorzitter J. Nooitgedagt is furieus. Hij bestrijdt de argumenten van de NMa dat er prijsafspraken zijn gemaakt. „Je probeert volgens Europese verordeningsregels de markt te reguleren - en dan krijg je een tik op de neus.”
Hij stelt dat de NMa zich wil profileren na de enquête over de bouwfraude. „Door deze uitspraak mag je niets meer als visserijorganisatie. Dan kun je beter stoppen.” Volgens hem is het voortbestaan van de visserij in het geding.
De partijen krijgen zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de sancties.