Weg vrij voor aanleg Tweede Maasvlakte
Niets staat de aanleg van de Tweede Maasvlakte nog in de weg. De Faunabescherming heeft het beroep tegen de bouw van het nieuwe havengebied in de Noordzee, waarover de Raad van State woensdag uitspraak zou doen, ingetrokken.
Baggeraars Van Oord en Boskalis kunnen nu ongestoord verder met hun werk, aldus een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam (HbR).Het bezwaar van de Faunabescherming was de laatste procedure die liep tegen de feitelijke aanleg van de Maasvlakte. Daarmee zijn niet alle hobbels weggenomen. Er lopen onder meer nog enkele bezwaren tegen het bestemmingsplan. Hierover beslist de Raad van State eind dit jaar. Ook kunnen er op termijn protesten worden aangetekend tegen bouwvergunningen.
De Faunabescherming had bezwaar tegen de aanleg aangetekend, omdat ze het onderzoek naar de gevolgen voor het milieu te summier vond. De milieuorganisatie trok haar protest in omdat de organisatie duidelijke afspraken met het Havenbedrijf heeft gemaakt.
Het ging de Faunabescherming vooral om de vogels die op Tweede Maasvlakte zouden gaan broeden. Het Havenbedrijf heeft volgens de milieuorganisatie toegezegd voor voldoende broedgelegenheid te zorgen. De Faunabescherming verwacht dat ongeveer 25.000 mantelmeeuwen het nieuwe terrein zullen gebruiken om eieren te leggen.
Ook zorgt het HbR voor voldoende rust- en voedselgebieden voor vooral meeuwen, sterns en zee-eenden. De Faunabescherming was bang voor te veel slib, wat het foerageren in de weg zou staan. Dat is nu van de baan.
De Faunabescherming is niet de eerste milieuclub die de strijdbijl begraaft. Milieudefensie zag in februari af van verdere juridische stappen tegen de aanleg en het gebruik van de Tweede Maasvlakte. In ruil daarvoor onderzoekt het Havenbedrijf Rotterdam hoe de milieuverontreiniging in dat gebied vanaf 2020 met 10 procent omlaag kan worden gebracht.
De aanleg is al in volle gang. Boskalis en Van Oord begonnen hier vorig jaar september mee. In 2011 zijn de eerste gebieden bouwrijp. Een kleine drie jaar later kan de eerste container worden overgeslagen. In 2030 moet alles klaar zijn. Als compensatie voor de industrie laat het Havenbedrijf 750 hectare natuur aanleggen.
Het nieuwe gebied is volgens het Havenbedrijf Rotterdam hard nodig om de concurrentiepositie van Rotterdam in de toekomst te garanderen en mee te groeien met havens als Antwerpen en Hamburg.
De kosten voor de aanleg bedragen circa 3 miljard euro. De nieuwe haven beslaat een gebied van circa 2000 hectare. De Rotterdamse haven groeit daarmee ongeveer 20 procent. De nieuwe Maasvlakte moet duizenden extra banen opleveren.