Binnenland

Predikant terecht vrijgesproken

De Hoge Raad is het eens met de vrijspraak van ds. E. S. Herbig uit Hengelo. De predikant noemde homoseksualiteit vijf jaar geleden in een ingezonden stuk in een regionale krant „een vuile en vieze zonde.”

Binnenlandredactie
14 January 2003 14:12Gewijzigd op 14 November 2020 00:03

Nadat iemand de dominee had aangeklaagd, sleepte justitie in Almelo hem voor de rechter. De rechtbank vond echter dat hij zich niet schuldig had gemaakt aan strafbare belediging en sprak de predikant vrij.

Ds. Herbig, die een tweetal pinkstergemeenten bedient, moest vervolgens terechtstaan bij het gerechtshof in Arnhem. Ook het hof sprak hem vrij. Terecht, zo heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad, mr. Jörg, gaf vorig jaar in zijn advies aan dat de predikant slechts de homoseksuele praktijk heeft willen veroordelen. Jörg zei de uitlatingen voor homoseksuelen wel kwetsend maar niet beledigend in de zin van het Wetboek van Strafrecht te vinden.

„De Hoge Raad heeft voluit erkend dat ds. Herbig vanuit zijn geloofsopvatting handelde”, zegt de advocaat van de predikant, mr. W. J. E. Hendriks. Door te verwijzen naar letterlijke passages in de Bijbel maakte Hendriks het Arnhemse hof twee jaar geleden duidelijk dat de omstreden zinsnede in deze zaak rechtstreeks op een godsdienstig geschrift is gebaseerd. Het hof ging daarin mee. „Het beroep op de vrijheid van godsdienst is door het hof en nu ook door de Hoge Raad gehonoreerd”, aldus de Amsterdamse advocaat.

De Rotterdamse imam El-Moumni werd vorig jaar om dezelfde reden vrijgesproken van het beledigen van homo’s. Hij had homoseksualiteit een besmettelijke ziekte genoemd. Die vrijspraak vindt Hendriks niet helemaal terecht. „De koran is er in die zaak een beetje met de haren bijgesleept. Het verband met het geloof vond ik in die zaak veel minder sterk dan in de zaak tegen ds. Herbig.”

VVD-kamerlid Cornielje vindt niet dat de lijn die de Hoge Raad in dit soort zaken volgt, aanleiding is om de grondrechten te herzien. Zowel VVD-leider Zalm als de homo-organisatie COC heeft gepleit voor het geven van voorrang aan het gelijkheidsbeginsel. De vrijheid van godsdienst zou daaraan ondergeschikt gemaakt moeten worden. CU-kamerlid Van Dijke, politiefunctionaris Van der Wende, imam El-Moumni en ds. Herbig zouden dan wellicht wel veroordeeld zijn.

Cornielje zei gisteravond tijdens een bijeenkomst van het COC in Leiden dat de VVD-fractie een eerste discussiebijeenkomst over deze kwestie achter de rug heeft. Voorlopige conclusie is dat het ene grondrecht niet moet heersen over het andere. „Waar er spanning is, ligt er een taak voor de wetgever.” De Algemene wet gelijke behandeling vond hij een goed voorbeeld van hoe zo’n probleem moet worden opgelost.

Tweede-Kamerlid Dittrich (D66) vindt het onbevredigend dat gelovigen met een beroep op de godsdienstvrijheid meer mogen zeggen dan hij als humanist. „Maar als je die vrijheid wil inperken, zou je een lijst moeten maken van teksten uit het Oude Testament en de koran die wel en teksten niet door de beugel kunnen. Dat kan niet.”

Ook de aanwezige kamerleden Verbeet (PvdA) en Azough (GroenLinks) legden zich neer bij de uitspraak van de Hoge Raad. Wel vonden de vier kamerleden dat orthodoxe scholen die homoseksualiteit afwijzen, beter in de gaten moeten worden gehouden. Dittrich wil zulke scholen zelfs kunnen korten op hun overheidssubsidie „als er dingen worden gezegd die indruisen tegen de integratie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer