Sloopregeling gaat volgende week in
De sloopregeling voor oude auto’s wordt in de loop van volgende week van kracht.
Begin april werd milieuminister Cramer het al met de autobranche eens over deze regeling, die afwijkt van die in andere Europese landen.Daar krijgen consumenten geld als ze hun oude auto naar de sloop brengen en een gloednieuwe kopen. In Nederland krijgen mensen geld wanneer zij afscheid nemen van hun oude auto en daar een nieuwer exemplaar voor terugkopen.
Het kabinet stemde woensdag in met de subsidieregeling. De precieze ingangsdatum hangt af van de plaatsing ervan in de Staatscourant. Twee dagen daarna gaat de regeling in. Verwacht wordt dat dat nog voor het pinksterweekeinde is.
De branche zit met smart te wachten op de regeling. De autoverkoop zit flink in een dip. De Bovag en RAI verlaagden onlangs hun prognoses voor de verkoop voor dit jaar. Zij gaan ervan uit dat er 400.000 nieuwe auto’s worden verkocht, 75.000 minder dan ze eerder voorspelden. In april kelderde de verkoop met ruim een kwart.
Premier Balkenende zei dat er met de regeling twee vliegen in één klap worden geslagen. Ze is niet alleen een stimulans voor de economie, maar levert tegelijk milieuwinst op.
Bezitters van een personenauto die een nieuwer en schoner exemplaar aanschaffen, kunnen op een slooppremie rekenen van 750 of 1000 euro. Voor oude bestelauto’s geldt een premie van 1000 of 1750 euro. Balkenende verwacht dat er 80.000 oude auto’s van de weg verdwijnen.
Directeur Peter Janssen van RAI Vereniging reageerde verheugd dat de regeling nog in mei van start gaat: „De pinksterdagen pakken we nu mooi mee, een moment waarin traditioneel veel bezoeken aan showrooms worden gebracht.” Hij hoopt ook dat het kabinet met meer subsidie over de brug komt dan de tot nu toe beloofde 65 miljoen euro.
Bij de opening van de AutoRAI gaf verkeersminister Eurlings aan dat hij dat wel ziet zitten als de regeling een succes wordt, zei Janssen.