Kerken luiden klokken voor vluchtelingen
De kerkenraden van ruim 450 kerkelijke gebouwen geven gehoor aan de oproep dinsdag de klokken te luiden.
Het triomoderamen van de SoW-kerken heeft eerder in een brief aan de kerkenraden gevraagd de luidactie van VluchtelingenWerk Nederland plaatselijk te ondersteunen. In 450 kerkelijke gebouwen worden dinsdag om kwart over vijf de klokken geluid om de overheid te vragen het asielbeleid bij te stellen en voor een speciale groep vluchtelingen een generaal pardon toe te passen.
„Een plaats als Leiden heeft tien kerkgebouwen waarvan de klokken worden geluid”, licht Geesje Werkman, beleidsmedewerkster vluchtelingen bij de SoW-kerken, toe. „De instemming blijft niet beperkt tot protestantse kring, ook tientallen rooms-katholieke parochies doen mee. In Echt bijvoorbeeld luiden de klokken van zes rooms-katholieke kerken en die van de hervormde en de gereformeerde kerk. Verschillende kerkenraden kunnen alleen symbolisch de klok luiden, omdat ze geen luidklok hebben. Ze branden kaarsjes, of verzinnen iets anders. En er zijn kerken die meedoen maar die dat niet centraal hebben gemeld.”
Het triomoderamen heeft in een brief aan de kerkenraden laten weten de actie te ondersteunen. „Ook als SoW-kerken ondervinden wij bijna dagelijks dat vluchtelingen nergens meer een veilig heenkomen vinden. Veel vrijwilligers in onze kerken verdragen het niet langer meer dat er op deze wijze met mensen wordt omgesprongen. De huidige maatregelen maken ook hen wanhopig, omdat zij voor vluchtelingen onder hun hoede geen oplossing meer zien.”
VluchtelingenWerk Nederland vraagt de overheid om asielzoekers die al jaren in Nederland verblijven en nog onder de oude wetgeving vallen, door middel van een eenmalige maatregel een verblijfsvergunning te verstrekken. Afgewezen asielzoekers die terug willen maar niet terug kunnen, zouden onderdak moeten krijgen totdat de terugreis is geregeld. Als een asielaanvraag langer dan een halfjaar duurt, zouden vluchtelingen ruimte moeten hebben om te werken en te studeren. En de versnelde procedure zou alleen van toepassing moeten kunnen zijn voor duidelijk kansloze aanvragen. Ten slotte vraagt VluchtelingenWerk de overheid uit te dragen dat succesvol integreren afhangt van de inzet van alle inwoners. Er wonen op dit moment meer dan 70.000 vluchtelingen in een asielzoekerscentrum.