EU bouwt eigen zware defensiehelikopter
BRUSSEL (ANP) – Europa gaat een eigen zware militaire transporthelikopter ontwikkelen. Ministers van Defensie van de EU–landen hebben het Europese Defensie Agentschap daartoe maandag opdracht gegeven.
Duitsland en Frankrijk willen tegen 2020 honderd van zulke helikopters kunnen inzetten. Om het project rendabel te maken, roept de EU ook andere landen op mee te doen met het project. Informele contacten duiden erop dat ook de VS interesse heeft mee te doen met het Europese project, aldus EDA–topman Alexander Weis maandag.De nieuwe ruim 32 ton zware helikopter moet geschikt zijn voor bergen en woestijnen. De EU–landen beschikken nu samen over 1735 militaire helikopters, maar erg weinig daarvan zijn te gebruiken op onherbergzame terreinen.
De EU–landen besloten daarom al eerder om ruim vijfhonderd MI17 en Puma–helikopters geschikt te maken voor inzet in bergen en woestijnen. In maart is bovendien begonnen met extra trainingen voor Europese helikopterpiloten voor het vliegen in onherbergzame gebieden.
De ministers van Defensie van de EU besloten maandag tegelijk tot de ontwikkeling van een sensor voor soldaten om biologische gassen te ontdekken. „Nu hebben we maar één sensor en dat is de soldaat zelf. We willen een apparaat dat eerder alarm slaat bij biologische gassen”, aldus Weis.
Nederland is een van de vijf landen in het project, dat circa 100 miljoen euro gaat kosten. Doel is dat de sensor in 2015 klaar is voor productie.
De EU–landen gaven verder het startsein voor een project dat onbemande vliegtuigen in Europa moet laten vliegen. Zweden gaat met vijf andere landen technieken bouwen die botsingen tussen onbemande en bemande vliegtuigen moeten voorkomen. Zweden is met haar Saab–vliegtuigfabrieken de leidende natie in dit project van 50 miljoen euro. Onbemande vliegtuigen worden veelal gebruikt voor verkenning en spionage.
De EU–landen werken sinds enkele jaren steeds hechter samen voor militaire zaken, naast het bondgenootschap NAVO. Ze doen ook steeds meer gezamenlijke missies. De EU heeft al zogeheten EUFOR–troepen gestuurd naar Bosnië–Herzegovina, Tsjaad, Congo en andere landen.