EU onderzoekt duur gsm-gebruik buitenland
De landen van de Europese Unie gaan de tarieven voor mobiel bellen in het buitenland onderzoeken. Dat staat in een bijlage bij een pakket nieuwe Europese regels voor telecom dat woensdag formeel is aangenomen door het Europees Parlement.
EU-commissaris Liikanen verwacht dat het onderzoek uiteindelijk zal leiden tot lagere prijzen voor de consument. Nu is het volgens hem nog onduidelijk hoe de tarieven totstandkomen. Telefoonmaatschappijen maken in het buitenland gebruik van de gsm-netwerken van collega’s. Het vermoeden is dat daarvoor te veel geld gevraagd wordt.
In de bijlage wordt gesteld dat de nationale toezichthouders de markt voor ”internationale roaming”, zoals de techniek heet, moeten analyseren. Eerder al was EU-commissaris Monti (Mededinging) een onderzoek op Europees niveau begonnen.
Het akkoord over de telecomregels kon nauwelijks nog uitblijven toen de Europese ministers maandagavond belangrijke toezeggingen deden aan het Europees Parlement. Ze waren bereid om een deel van de macht van nationale telecomautoriteiten, zoals de Opta in Nederland, op te offeren aan Brussel.
De nieuwe richtlijnen gaan niet alleen over telefonie, maar ook over andere vormen van telecommunicatie zoals satellietverkeer en radiofrequenties. Volgens Liikanen zijn de regels vereenvoudigd: twintig oude pakketten regels worden vervangen door zes nieuwe.
Het Parlement heeft op het gebied van digitale tv niet helemaal zijn zin gekregen. Er komt geen Europese standaard, althans voorlopig niet. Parlementariërs vrezen dat door de verschillende standaarden consumenten meerdere decoders naast hun tv moeten plaatsen wanneer er in de toekomst steeds meer betaalzenders komen.
Liikanen heeft echter toegezegd dat hij de lidstaten zal vragen de Europese MHP-standaard door te voeren. Doen ze dat niet, dan komt er over een jaar alsnog een verplichting. Dat laatste is overigens geen wetstekst, maar een mondelinge belofte van de EU-commissaris.
Interne markt
De telecomregels zijn voor Europese begrippen snel totstandgekomen. Anderhalf jaar geleden zeiden de EU-leiders in Lissabon dat Europa voorop moest lopen met nieuwe technologieën. „We krijgen een interne Europese markt voor telecom, dat kenden we nog niet. Deze regels kunnen een impuls geven aan de sector. Telecom is een hoeksteen voor het e-Europe-project”, aldus de Finse parlementariër Paasilinna, die de onderhandelingen met de EU-ministers heeft geleid.