Parlementaire commissie kredietcrisis krijgt vorm
De parlementaire commissie kredietcrisis in de Tweede Kamer begint langzaam vorm te krijgen. Fracties in de Tweede Kamer hebben hun kandidaten klaarstaan. Onder leiding van SP-Kamerlid De Wit gaan ze binnenkort aan het werk.
De PvdA leent de 51-jarige Blom uit aan de commissie. Hij is Kamerlid sinds 2003 en was daarvoor onder meer leraar en (account)manager bij zorgverzekeraars. Hij is voor de PvdA woordvoerder Europa. De VVD levert met vicefractievoorzitter Schippers een zwaargewicht. De politicologe Schippers (44) is Kamerlid sinds 2003 en werkte voorheen in de gezondheidszorg en als medewerker bij de VVD-fractie. Ze voert voor haar partij het woord over volksgezondheid.De PVV van Wilders vaardigt Graus af. De 42-jarige Heerlenaar zit sinds november 2006 in de Kamer en houdt zich voornamelijk bezig met landbouw, dierenwelzijn en sport. GroenLinks levert Sap. Zij is sinds september vorig jaar Kamerlid en werkte daarvoor voor de Emancipatieraad en voor het ministerie van Sociale Zaken. Sap is woordvoerder financiën voor haar fractie.
De ChristenUnie draagt Cramer voor, eveneens woordvoerder financiën. Cramer was voor hij in 2006 in de Kamer kwam wethouder in Zeewolde en adviseur planeconomie. Ook D66 stuurt met Koser Kaya zijn financieel woordvoerder. De in Turkije geboren Koser Kaya werkte voor de vakcentrale FNV voor ze in 2004 in het parlement kwam. Bij het CDA is het nog niet bekend wie wordt afgevaardigd.
Pas eind juni wordt de officiële instelling van de commissie verwacht. Het is de bedoeling dat ze voor de zomer van 2010 haar rapport afrondt, maar nu al is duidelijk dat dat heel moeilijk wordt.
De hoorzittingen kunnen namelijk pas na het zomerreces beginnen. De fractievoorzitters gaven de commissie bovendien een dubbele opdracht mee: analyseer de oorzaken van de wereldwijde financiële crisis en beoordeel daarna de Nederlands reactie daarop.
In de hoorzittingen zal waarschijnlijk een reeks bankdirecteuren, economen en politici gehoord worden. Omdat de commissie geen parlementaire enquête maar een parlementair onderzoek uitvoert, staan de gehoorden niet onder ede.