Vasthoudend CNV heeft ook flexibiliteit nodig
Woensdag bestaat het CNV honderd jaar. Peter Schalk feliciteert CNV-voorzitter René Paas en plaatst enkele kanttekeningen bij het jubileum.
Beste René,Allereerst hartelijk gefeliciteerd met het 100-jarig bestaan van het CNV. Een mijlpaal waar de 25-jarige RMU met respect naar kijkt. Een eeuw belangen behartigen, arbeidsvoorwaarden uitonderhandelen en politieke invloed uitoefenen. Dat vraagt buitengewone kwaliteiten, zoals geduld, doorzettingsvermogen en creativiteit.
Geduld moet je wel hebben. Als je ideeën op de sociale agenda wilt plaatsen, dan moet je geen haast hebben. Zaaien en oogsten liggen soms ver uit elkaar. Doorzettingsvermogen is nodig, om steeds te blijven hameren op belangrijke thema’s. Creatief; lukt het niet via de ene route, dan gaan we welgemoed langs een ander pad. Die vasthoudendheid loont, zo blijkt uit de CNV-praktijk.
Toch kan dat ook een valkuil zijn. Dan raak je opgesloten in je eigen gelijk. Dan is een extra kwaliteit nodig: flexibiliteit. In het huidige tijdsgewricht zie ik een voorbeeld waar de vasthoudendheid dreigt te overheersen, namelijk rond de loonmatiging. Vind je het verstandig om nu nog vast te houden aan een looneis die reeds vastgesteld is toen we nog niet wisten hoe diep de crisis zou worden? Durft de vakcentrale het aan om met een aangepaste loonvraag naar buiten te treden?
Een voorbeeld van flexibiliteit boven vasthoudendheid werd zichtbaar toen het CNV het als enige aandurfde bij het sociaal akkoord aan te geven dat hij zijn leden gaat polsen over een mogelijke aanpassing van de AOW-leeftijd. Maakt dat het samen optrekken met andere vakcentrales erg moeilijk? Of heb je dat ervoor over?
Geduld, creativiteit en doorzettingsvermogen, ze zijn opnieuw nodig als het weer beter gaat in de economie. Momenteel is de actiebereidheid gering. Het principe van werk vóór inkomen doet blijkbaar opgeld.
Dat roept nog een vraag op. Als in slechte tijden de acties door de leden worden afgewezen, heeft dat dan ook gevolgen voor het al dan niet organiseren van acties in de toekomst? Zou het CNV als honderdjarige de flexibiliteit kunnen opbrengen om met ons na te denken over creatieve oplossingen om harde acties te voorkomen? Ik ben benieuwd!
Ontspannen
Nog even dit: ongeveer vijftien jaar geleden maakte ik kennis met een van je illustere voorgangers, Anton Westerlaken. Hij had een heldere visie op de positie van het CNV ten opzichte van de RMU. Geen concurrenten, maar collega’s die hun eigen doelgroep bedienen. Een versterkend effect dus. Deze zienswijze maakte een ontspannen omgang mogelijk. Vanaf dat moment zijn er regelmatig contacten, zowel in de sectoren en bedrijven als ook bestuurlijk. Dat waardeer ik zeer.
Ik hoop op een goede samenwerking waar dat nuttig en mogelijk is. En ik wens het CNV met zijn leden alle goeds toe.
De auteur is raad van bestuur van de RMU. Zaterdag verschijnt in het katern Accent een interview met René Paas.