Economie

Kaalslag onder bloemenkwekers

AALSMEER (ANP) – Enkele honderden bloemen– en plantenkwekers zullen dit jaar stoppen met hun bedrijf. Ze kunnen het niet meer bolwerken in de modernisering die momenteel gaande is in de sector. Zeker niet nu de opbrengsten hard dalen.

12 May 2009 17:23Gewijzigd op 14 November 2020 07:54
AALSMEER – Enkele honderden bloemen– en plantenkwekers zullen dit jaar stoppen met hun bedrijf. Ze kunnen het niet meer bolwerken in de modernisering die momenteel gaande is in de sector. Zeker niet nu de opbrengsten hard dalen. Foto ANP
AALSMEER – Enkele honderden bloemen– en plantenkwekers zullen dit jaar stoppen met hun bedrijf. Ze kunnen het niet meer bolwerken in de modernisering die momenteel gaande is in de sector. Zeker niet nu de opbrengsten hard dalen. Foto ANP

Veilingconcern FloraHolland verwacht dat de groep afvallers dit jaar verdubbelt, van 3 procent naar 6 procent van het totale aantal. Nederland telt nu nog zo’n 5500 siertelers. Dit betekent dat meer dan driehonderd telers afscheid nemen van hun vak.FloraHolland bracht de schatting dinsdag naar buiten bij de presentatie van haar jaarverslag. Vorig jaar werd er op de bloemenveilingen na het recordjaar 2007 nog 0,3 procent meer omgezet. Dit jaar is de situatie echter drastisch veranderd. Het relatief koude weer en de economische recessie hebben de opbrengsten in de eerste vier maanden met ongeveer 8 procent doen dalen.

Vooral bloemenkwekers boeren slecht. Zij moesten tot dusver een omzetdaling van 16 procent incasseren, terwijl de afzet met 4 procent daalde.

FloraHolland, exploitant van veilingen in onder meer Aalsmeer, Naaldwijk en Venlo, verwacht dat de sector in geheel 2009 een omzetverlies van 10 procent moet slikken. Volgend jaar zal er slechts sprake zijn stabilisatie, geen herstel, aldus algemeen directeur Timo Huges.

Volgens bestuursvoorzitter Gerrit Ravensbergen van FloraHolland is de verwachte omzetdaling een drama voor de kwekers. „Zij komen dan gelijk in de rode cijfers terecht. De markt moet zich gaan herstellen, anders krijg je grote problemen". De kwekersvoorman zei ook te vrezen dat er kassen leeg komen te staan.

Ravensbergen stelde dat de kwekers die het bijltje erbij neergooien, niet mee kunnen met de versnelde modernisering van de sector. Failliet gaan ze volgens hem niet, maar ze zullen „op een gegeven moment hun knopen tellen".

De bestuursvoorzitter van FloraHolland merkte ook op dat de ’schwung’ er bij de kwekers eigenlijk al sinds mei vorig jaar uit was. „We waren er toen niet gerust op", zo verwees hij naar de omzetdalingen die nu zichtbaar zijn.

De lagere inkomsten zijn deels veroorzaakt door een sterke verzwakking van de munteenheden van enkele belangrijke afzetmarkten, waaronder Rusland en Groot–Brittannië. Daar komt nu minder vraag overheen door de recessie.

FloraHolland gaat dit jaar bezuinigen om te voorkomen dat het in de verliezen belandt. In totaal moeten de kosten met 15 miljoen euro terug. FloraHolland verwacht zo’n honderd arbeidsplaatsen te schrappen. Daarbij is geen sprake van gedwongen ontslagen, aldus directeur Huges. Bij het concern werken ongeveer 4500 mensen.

FloraHolland boekte vorig jaar een nettowinst van 3 miljoen euro tegen 5 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat halveerde, van 18 miljoen naar 9 miljoen euro. De omzet kwam uit op 4,07 miljard euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer