Restauratie ”ruïnekerk” Dongen
Voor de restauratie, conservering en herontwikkeling van de Oude Kerk of ”ruïnekerk” aan de Kerkstraat in het Brabantse Dongen is in totaal 1,2 miljoen euro nodig. Dat heeft het Monumenten Fonds Brabant (MFB) onlangs berekend.
De Oude Kerk is deels een ruïne. Bij een storm in mei 1928 is het dak van het schip ingestort. De ruïne verbindt de toren met het transept, dat nog steeds in gebruik is als kerkgebouw. De rijkscommissie voor monumentenzorg erkende in 1929 het gebouw als ruïne en pleitte voor handhaving van die status.Het is niet de bedoeling dat de ruïne bij de restauratie herbouwd wordt. De stichting heeft het voornemen om de ruïne slechts te conserveren, om verder verval ervan te voorkomen, en haar toegankelijk te maken voor publiek.
De ruïne is typerend voor de situatie in Brabant in de 18e en de 19e eeuw. Dit betrof kerkgebouwen die met de Reformatie in protestantse handen waren gekomen. De meestal kleine protestantse gemeenten konden niet genoeg geld opbrengen voor het onderhoud van de gebouwen.
Veel van deze ruïnes in Brabant zijn inmiddels verdwenen. Eigenaar van de kerk in Dongen is de ”Stichting de Oude Kerk”. Zij wil de kerk na de restauratie een multifunctionele bestemming geven, zodat het gebouw geschikt wordt voor bijvoorbeeld concerten, lezingen en symposia. De Dongense ruïnekerk heeft verder veel onderhoud nodig om te voorkomen dat het dak niet instort.
Gg Barneveld-Zuid geïnstitueerd
In Barneveld wordt vanavond de gereformeerde gemeente Barneveld-Zuid geïnstitueerd. De dienst, die gehouden zal worden in de nieuwe Adullamkerk, wordt geleid door ds. C. Hogchem, predikant van Barneveld-Centrum. Hij preekt vanavond over Filippensen 1:1 en 2.
De tweede Barneveldse gereformeerde gemeente is ontstaan omdat de gemeente van Barneveld-Centrum te groot werd. De beide gereformeerde gemeenten tellen nu samen ongeveer 3500 leden.
Barneveld-Zuid maakt gebruik van de nieuwe Adullamkerk aan de Ds. Fransenlaan. De gereformeerde gemeente Barneveld-Centrum kerkt in de Rehobothkerk aan de Nairacstraat.
Verbouwing gg Rijssen-Zuid
De Zuiderkerk, het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Rijssen-Zuid, wordt op dit moment grondig gerenoveerd. Het kerkgebouw en de trouwzaal worden opnieuw geverfd en krijgen een nieuwe natuurstenen vloer. Verder worden de kerkbanken vervangen.
Ook het Witte-orgel ondergaat een opknapbeurt. Behalve een uitbreiding van het aantal stemmen (op het Hoofdwerk komt een Trompet 16’ extra), krijgt het orgel een nieuwe kast in Witte-stijl met vier ronde torens.
De huidige orgelkast is gebouwd in 1969. In dat jaar werd het instrument overgeplaatst vanuit Amersfoort naar Rijssen. De werkzaamheden aan het orgel worden uitgevoerd door Orgelmakerij Boogaard uit Rijssen.
De renovatiewerkzaamheden aan de kerkzaal en trouwzaal van de Zuiderkerk worden uitgevoerd door verschillende aannemers. Een deel van het werk wordt verricht met behulp van vrijwilligers. De totale kosten voor de renovatie bedragen naar schatting zo’n 1,2 miljoen euro.
Omdat het vanwege de verbouwing niet mogelijk is om in de Zuiderkerk te kerken, wijkt de gemeente tijdelijk uit naar de Noorderkerk, het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Rijssen-Noord. Door de verbouwing is de derde kerkdienst op zondag, die beide gemeenten beleggen, tijdelijk komen te vervallen. De kerkdiensten van Rijssen-Noord vinden plaats om 9.00 uur en om 15.30 uur. Rijssen-Zuid belegt diensten in de Noorderkerk om 11.30 uur en om 18.30 uur.
De gereformeerde gemeente Rijssen-Zuid telt ruim 1600 leden en 1100 doopleden. Het kerkgebouw heeft ongeveer 1800 zitplaatsen. Door de verbouwing neemt het aantal zitplaatsen niet toe.
De Zuiderkerk is gebouwd in 1968. Predikant van de gereformeerde gemeente te Rijssen-Zuid is ds. A. Schreuder.
Kerkendagen Den Haag
De Haagse Gemeenschap van Kerken organiseert op 20 en 21 juni de Haagse Kerkendagen 2009. Het thema is ”Veelkleurig licht, waarin wij gaan…”.
Het doel van de Kerkendagen is volgens de organisatoren „het vieren van de veelkleurige verbondenheid van de christelijke kerken met elkaar en de veelkleurige presentie zichbaar maken in de Haagse samenleving om haar te laten zien en horen wie de kerken zijn en waar de kerken voor staan.”
De kerkendag wordt geopend door de Haagse burgemeester Van Aartsen. In en bij verschillende kerkgebouwen worden activiteiten georganiseerd.
Renovatie De Arke in Drachten
De protestantse wijkgemeente De Arke (Flevo 161) in Drachten hield zaterdag open huis, omdat het kerkgebouw na renovatie werd opgeleverd.
De kerk heeft een verfbeurt gekregen. Verder werd de ontmoetingsruimte vergroot, de keuken vernieuwd en kreeg de kerkzaal een nieuw plafond en nieuwe lampen.
Het gebouw heeft nu, naast de kerkzaal, vier zalen en een ruimte voor de kinderoppas. Om het gebouw heen is er opnieuw bestraat. Ook is er een kantoorruimte gerealiseerd voor het pastorale team.
H. Tiegelaar van de bouwcommissie: „We hadden tot nu toe een getimmerd hoekje in de hal voor de predikant en de pastoraal werkers. Maar nu hebben we een mooie ontvangstruimte gemaakt, waar ze spreekuur kunnen houden. De ruimte zal ook gebruikt worden als consistorie.”
De kosten bedroegen 350.000 euro, waarvan 200.000 euro werd betaald door de protestantse gemeente Drachten. Het overige geld heeft de wijkgemeente opgebracht. De verbouwing ging van start op 23 oktober vorig jaar en is nu zo goed als klaar.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.