SoW-kerken vragen steun voor Coalitie voor Vrede
Het synodebestuur van de Samen op Weg-kerken heeft de 2200 plaatselijke kerken gevraagd gemeenteleden op 19 januari in de gelegenheid te stellen hun handtekening te plaatsen op een lijst van de Nederlandse Coalitie voor Vrede.
Het initiatief voor de handtekeningenactie, melden de SoW-kerken in een vrijdag verspreid persbericht, werd genomen door Joden en Palestijnen in Israël en de Palestijnse gebieden. „Zij vinden dat de politieke leiders in hun land onvoldoende initiatieven nemen om de gewelddadigheden te stoppen en de bezetting te beëindigen.” Joden en Palestijnen in Nederland namen het idee over. Ook zij dringen aan op het hervatten van de vredesonderhandelingen.
De SoW-kerken bevelen de actie bij de kerkleden aan. Volgens hen draagt de coalitie een uniek karakter: het gaat om een burgerinitiatief, waarbij Joden en Palestijnen, moslims en christenen gezamenlijk optrekken. „Wij kunnen als christenen naast onze gebeden voor vrede en daadwerkelijke hulp aan slachtoffers ook door middel van onze handtekening een teken van bemoediging geven”, schrijft het triomoderamen aan de kerkenraden. Ook de rooms-katholieke organisatie Memisa en de Turks-islamitische beweging Milli Görüs steunen de handtekeningenactie.
De handtekeningen worden dit voorjaar aangeboden aan de Israëlische ambassadeur en de vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit in Nederland.
De Coalitie voor Vrede ijvert voor beëindiging van alle geweld door Israël en de Palestijnen, de terugtrekking van het Israëlische leger naar de posities van voor de huidige intifada en stopzetting van de nederzettingenpolitiek. Hervatting van vredesonderhandelingen moet leiden tot beëindiging van de Israëlische bezetting en de vorming van een levensvatbare Palestijnse staat naast de staat Israël.
Ook de SoW-kerken ijveren voor een tweestatenoplossing. „De SoW-kerken distantiëren zich van eenzijdige sympathieën met een der partijen in het conflict. De kerken zijn ervan overtuigd dat alleen door samenwerking tussen beide partijen vrede mogelijk zal worden.” Uitgangspunt voor hen is dat het voortbestaan van de staat Israël niet bedreigd mag worden. „Daarnaast dient er ruimte te komen voor een zelfstandige Palestijnse staat.”
Algemeen secretaris dr. B. Plaisier spreekt donderdag namens de SoW-kerken tijdens een bijeenkomst van de coalitie in Amsterdam over de vraag hoe Jodendom, christendom en islam kunnen bijdragen aan de vrede in het Midden-Oosten. Ook burgemeester Cohen van Amsterdam, voorzitter M. Sini van de stichting Islam en Burgerschap en voorzitter H. van Ogtrop van de Katholieke Raad voor Israël zullen dan het woord voeren.
In een reactie zegt drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, dat „de spiraal van geweld in het Midden-Oosten zo enorm is, dat initiatieven die oproepen dit geweld te doorbreken, niet te snel gefrustreerd moeten worden door opmerkingen over het multireligieuze karakter van deze coalitie.”
Hij plaatst wel een kanttekening. „Volgens het moderamen dient de handtekeningenactie náást het gebed plaats te hebben. Maar christenen beseffen dat de vrede voor Jeruzalem allereerst in de weg van het gebed gerealiseerd zal worden. Omdat Paulus hiertoe oproept, pleit ik ervoor het gebed op 19 januari alle nadruk te geven. Hierin kan de nood van de Israëlische én de Palestijnse bevolking, die zich gevangenen weten van de terreur, doorklinken.”
„Maar het lijkt mij”, meent Vergunst, „moeilijk om samen te werken als je tegelijk in het gebed niet samen de Vader van Jezus Christus aanroept. Aan de coalitie nemen immers Joden, moslims en christenen deel.”