Binnenland

Kai Eide opent VN–kantoor in Uruzgan

TARIN KOWT (ANP) – Na ruim twee jaar aandringen door Nederland was het donderdag zover. De VN–vlag wappert in Tarin Kowt. In de provinciale hoofdstad van Uruzgan is het kantoor van de koepel van de VN–organisaties in Afghanistan, Unama, officieel geopend.

7 May 2009 15:17Gewijzigd op 14 November 2020 07:52
TARIN KOWT – Na ruim twee jaar aandringen door Nederland was het donderdag zover. De VN–vlag wappert in Tarin Kowt. In de provinciale hoofdstad van Uruzgan is het kantoor van de koepel van de VN–organisaties in Afghanistan, Unama, officieel geopend. Foto
TARIN KOWT – Na ruim twee jaar aandringen door Nederland was het donderdag zover. De VN–vlag wappert in Tarin Kowt. In de provinciale hoofdstad van Uruzgan is het kantoor van de koepel van de VN–organisaties in Afghanistan, Unama, officieel geopend. Foto

De Nederlandse minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) was er voor meegevlogen met Kai Eide, de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Afghanistan. Ook gouverneur Assadullah Hamdam van de provincie Uruzgan was aanwezig.Nederland dringt al jaren aan op de komst van een kantoor van de VN–koepel in de provincie. Dat is volgens Verhagen belangrijk voor de coördinatie van de hulp en projecten in Uruzgan. Bovendien hoopt Nederland dat de komst van de VN naar Tarin Kowt ook meer ontwikkelingsorganisaties overhaalt in de provincie te komen werken.

Maar de VN vonden de provincie in het zuiden te gevaarlijk, was altijd het verhaal. Deze week ging er nog een explosief af in Tarin Kowt op het moment dat er een VN–medewerker langs reed. Toch is het volgens Eide nu wel verantwoord om het kantoor te openen.
De VN–gezant noemde het openen van kantoren in de provincie een van zijn prioriteiten toen hij een jaar geleden aantrad. Desondanks gaf hij Verhagen vorig jaar mei nog aan dat het te gevaarlijk was.

Eide moest donderdag erkennen dat bureaucratie bij de VN zelf ook een vertragende factor is. En er was meer tegenslag. De hesco’s waren uitverkocht. Dat zijn beschermende, met stenen gevulde zakken omwikkeld door staaldraad. Eind vorig jaar leek het er toch van te komen. Maar toen kwam de beoogde directeur van het kantoor om door een aanslag. Donderdag kon, na een lezing uit de Koran en drie speeches, echter alsnog het lint doorgeknipt worden.

Inmiddels zijn er meer dan dertig internationale organisaties actief in de provincie, waar meer dan veertienhonderd Nederlandse militairen zijn gestationeerd. De Nederlandse missie eindigt eind 2010, maar de ontwikkelingshulp van Nederland loopt dan nog wel door.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer