Zes sterfgevallen na maagoperatie
In totaal hebben zes mensen de afgelopen anderhalf jaar een ingreep voor maagverkleining in het Scheper Ziekenhuis in Emmen niet overleefd.
Dat heeft het ziekenhuis vrijdag bekendgemaakt. Dit jaar kwamen drie mensen om na de operatie waarbij hun maag werd verkleind, vorig jaar stierven eveneens drie patiënten.Het Scheper Ziekenhuis is begonnen met een intern onderzoek naar het handelen van een chirurg in dit ziekenhuis die deze operaties uitvoerde. Tijdens het onderzoek worden in Emmen geen maagverkleiningsoperaties uitgevoerd. Het hospitaal verwacht in juni de resultaten te kunnen presenteren. Het ziekenhuis heeft vorig jaar ongeveer 270 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd, zegt de woordvoerster. Dit jaar zijn 34 patiënten voor een maagverkleining onder het mes geweest.
De zes sterfgevallen zijn inmiddels gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Vier daarvan zijn aangemerkt als calamiteit. Van een calamiteit is sprake als er een sterk vermoeden bestaat van een verband tussen de geleverde zorg en het overlijden van de patiënt.
Het ziekenhuis heeft patiënten die op de wachtlijst staan voor een zogenaamde bariatrische ingreep, onlangs op de hoogte gesteld van een operatiestop. „Dit kan betekenen dat mensen langer op de wachtlijst zullen staan dan aanvankelijk was voorzien. Zowel de raad van bestuur als de afdeling chirurgie betreurt dat enorm”, aldus de woordvoerster.
De IGZ is betrokken bij de opzet van het onderzoek en volgt het nauwlettend. In totaal worden ongeveer 500 dossiers van geopereerde patiënten beoordeeld. Het onderzoek zelf wordt uitgevoerd door een ziekenhuiscommissie waarbij een onafhankelijke deskundige is betrokken van de Nederlandse Vereniging van Gastro-Intestinale Chirurgie.
Inmiddels hebben zestien familieleden en patiënten via een letselschadebureau een verzoek gedaan tot het indienen van een claim vanwege de gevolgen van een maagverkleining in het Scheper Ziekenhuis. Volgens een woordvoerder gaat het om nabestaanden van vier patiënten die zijn overleden en om patiënten die zeer ernstig ziek zijn geworden na een maagverkleining.
De chirurg die de operaties heeft uitgevoerd, staat tijdens het onderzoek op non-actief.