Binnenland

Utrecht stelt met metalen pinnen grens aan terras

Terrasbezoekers in Utrecht moeten voortaan oppassen waar ze gaan zitten. De terrassen in de stad zijn sinds kort begrensd door metalen pinnen die het terrein afbakenen, en die de stoep vrij moeten houden.

Regioredactie
1 May 2009 22:38Gewijzigd op 14 November 2020 07:50
UTRECHT – Terraspinnen in Utrecht. Foto gemeente Utrecht
UTRECHT – Terraspinnen in Utrecht. Foto gemeente Utrecht

Dat maakte de gemeente Utrecht vrijdag bekend.De gemeente voert in de maanden mei en juni campagne om bezoekers binnen de in de grond geslagen pinnen te houden onder het motto ”Terrasje pakken? Blijf binnen de pinnen!”

De gemeente had altijd veel moeite met het binnen de perken houden van de omvang van terrassen. Bezoekers schoven aan bij vrienden of wilden meer in de zon zitten. Dat leverde op de smalle grachten veel problemen op, aldus de gemeente.

De terraspinnen maken het handhaven makkelijker voor gemeentelijke controleurs. Het gebied binnen de pinnen is openbaar, maar horeca-eigenaren hebben een vergunning om er een terras te plaatsen.

Terraseigenaren spreken terrasbezoekers voortaan actief aan met het verzoek om binnen de pinnen te blijven. Hierbij maken ze tijdens de campagne gebruik van bierviltjes en stickers voor op terrastafels, en campagnekaarten voor in de kaartenrekken. Daarnaast plaatst de gemeente advertenties. De campagne ”Terrasje pakken? Blijf binnen de pinnen!” is opgezet in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland Utrecht.

De terraspinnen zijn in eerste instantie in de binnenstad aangebracht. Van de 120 terrassen in de binnenstad beschikken er nu 108 over de pinnen. De overige terrassen zijn nog niet ‘gepind’ vanwege nog lopende procedures. Langs de Oude Gracht bevinden zich zogenaamde rabbatstroken, stukken straat tussen de stoep en de rijweg. Er moet nog besloten worden over de mogelijkheid om hier terraspinnen te bevestigen.

De grond waarop de terrassen liggen, is openbaar gebied. Horeca-eigenaren hebben een vergunning van de gemeente om hiervan gebruik te maken voor een terras. Die vergunning heet een precariovergunning.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer