Consument

Keurig op een kleurig kleedje

Pak een mand of tas, stop ’m vol lekkers, zoek buiten een mooi plekje uit en eet het hele boeltje op. En het leuke, het kan in talloze varianten. Van twee kleffe broodjes kaas per persoon in een haveloze rugzak tot tal van smakelijke hapjes in een luxueuze rieten mand. Het picknickseizoen is geopend.

Mariëlle Oussoren-Buys
1 May 2009 13:01Gewijzigd op 14 November 2020 07:50
De algemene indruk van mensen die zich beroepsmatig met picknicks bezighouden is dat de populariteit de laatste jaren is toegenomen. Of in elk geval niet daalt. Foto Istockphoto
De algemene indruk van mensen die zich beroepsmatig met picknicks bezighouden is dat de populariteit de laatste jaren is toegenomen. Of in elk geval niet daalt. Foto Istockphoto

Een snelle blik op Marktplaats, zoekwoord picknickmand, doet vermoeden dat picknicken niet erg geliefd is. Half Nederland lijkt van zijn picknickgerei af te willen. Of zijn er juist omdat picknicken zo’n wijdverbreid tijdverdrijf is zo veel manden in omloop?Cijfers over deze tak van sport zijn lastig te achterhalen. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen weet van alles over uitstapjes in Nederland, maar van picknicken heeft het bureau geen cijfers. Niet onlogisch, want hoe is te registreren dat de buurvrouw met haar vriendin een keur aan hapjes verorbert in het park om de hoek?

De algemene indruk van mensen die zich beroepsmatig met picknicks bezighouden is dat de populariteit de laatste jaren is toegenomen. Of in elk geval niet daalt. „Het loopt steeds beter”, aldus Erica Scheenjes van webwinkel Life is a Picnic. „En dat terwijl we heel nieuwsgierig waren hoe het met de recessie zou uitpakken. Ik denk dat meer mensen tijdens vakanties in Nederland blijven en denken: We doen iets leuks, we gaan picknicken.” Ze vermoedt ook samenhang met de trend om meer buiten te leven, die bijvoorbeeld blijkt uit het steeds luxere aanbod tuinmeubels.

Luxe hapjes

Volgens cateraars die ook voorzien in picknickmaaltijden, blijft de vraag naar georganiseerde picknicks –na een stijging in de afgelopen jaren– ongeveer gelijk. Vincent Oostvogel van Golden Applecatering ziet de aanvragen al enige tijd op hetzelfde niveau blijven. Cathelijne van den Bercken van Cathy’s Discoveries, dat naar eigen zeggen luxe, gezonde meergangenpicknicks organiseert, herkent die blijvende populariteit. „Iedereen vindt buiten eten leuk.”

En die „iedereen” is globaal in twee groepen te verdelen. Enerzijds de gezinnetjes die zelfgesmeerde broodjes meenemen en ze, bijvoorbeeld tijdens een fietstocht, oppeuzelen. Anderzijds de vriendengroepen en families die zich in stadsparken neervlijen en een uitgebreidere maaltijd genieten, van kleurrijke bordjes en op vrolijke kleden.

Van den Bercken: „Die laatsten zijn vaak naar een traiteur of een uitgebreide Albert Heijn geweest en hebben daar luxe hapjes, olijven en andere tapas gekocht.” Want zelf de keuken induiken is geen voorwaarde voor een picknick, daar zijn deskundigen het over eens.

Hoort picknicken op een kleedje? „Iedereen moet het zelf weten”, vindt Scheenjes van Life is a Picnic. „Binnenkort hebben we ook picknicktafels in ons assortiment. Een kleed heeft als voordeel dat je overal kunt neerstrijken.”

Porselein

Picknicken is een manier om gezelligheid te creëren. „Het gaat om de idylle van buiten eten”, stelt Els van der Horst van melkveebedrijf De Lindenhorst in De Hoef. Dagjesmensen kunnen bij haar een biologische picknick genieten, al ligt deze service dit jaar stil vanwege renovatiewerkzaamheden. „Ze kunnen zelf een plekje in het weiland zoeken.”

Een picknickmand geeft zo’n buitenmaal wat meer jeu. Scheenjes biedt hiervan verschillende soorten aan in haar webwinkel. Van traditionele Engelse manden –met porseleinen servies– tot een fietstas of een rode retromand. Zelf zou ze gaan voor een mand met een stevig, kunststof servies van Mepal. Prijs: 150 euro. „Het servies is een stuk lichter dan porselein. Bovendien zijn de Engelse manden een stuk duurder.”

Maar ach, ook een simpele rotan mand kan een picknick opfleuren. Leg er een roodgeruite theedoek in: lekker nostalgisch. Een groen-wit gestippeld lapje katoen: trendy tot en met. Of kijk eens op Marktplaats. Wel zo handig in recessietijd.

hetleveniseenpicknick.nl, goldenapple.nl, cathysdiscoveries.com.


Goed uitgerust

Een picknickkleed met waterdichte onderkant is handig. Maar een groot laken met daaronder vuilniszakken voldoet ook.

De vuilniszakken kunnen na de maaltijd meteen hun diensten bewijzen: zo blijft de picknickplek opgeruimd achter.

Maak van touw of lint een lus aan elke hoek van het picknickkleed. Het kleed kan zo gemakkelijk met vier tentharingen worden vastgezet.

Kijk voor vertrek nog even op buienradar.nl. Is het slim om in buiten te picknicken, en is er een alternatief?


Geen slappe hap

Koude hapjes zijn het handigst bij een picknick. Maar let op: afgekoeld smaakt eten meestal iets flauwer.

Kies gerechten die tegen een stootje kunnen. Salade van bladsla wordt bijvoorbeeld snel slap. Pastasalade blijft langer goed. Neem onderdelen voor een salade eventueel in aparte bakjes mee en meng ter plaatse.

Om vitamines niet verloren te laten gaan, is het het beste om fruit ter plekke te schillen.

Op locatie schillen te veel gedoe? Maak dan een grote bak met grof gesneden stukken fruit als appel, ananas, meloen en hele druiven. Geef er satéprikkers bij en laat iedereen zijn eigen fruitspies maken.

Neem pakken vruchtensap bevroren mee. Zo blijft het lang koud en de pakken fungeren tegelijkertijd als koelelementen.


Picknicksushi

Marleen Hoogendam (37) uit Heeze houdt een weblog bij over picknicken. In haar vrije tijd trekt ze er vaak met een tas vol etenswaren op uit.

Waarom?

„Ik houd erg van de natuur. Als je picknickt zit je een tijdje op één plek. Er komen dan bijvoorbeeld veel insecten langs. Ik vind het leuk om daar met de kinderen naar te kijken.”

Wanneer?

„Wij zijn echte avondpicknickers. M’n man is op doordeweekse dagen vaak om een uur of zes thuis. Dan zorg ik dat ik een pastasalade heb klaarstaan. We picknicken zeker wekelijks, als het weer een beetje meezit.”

Met wie?

„Meestal met ons gezin, ik heb drie kinderen tussen de zes en de tien jaar. Soms ook wel eens met vrienden.”

Waar?

„In onze directe omgeving. Op de hei, in het bos of als het goed weer is bij een vennetje, zodat de kinderen kunnen pootjebaden.”

Onmisbaar?

„Mijn eigen picknickrugzak. Die kreeg m’n man als kerstgeschenk. Hij heeft een geïsoleerd gedeelte waarin gerechten koud of warm blijven. En een ander deel met daarin borden, glazen en bestek. De tas staat altijd klaar.”

Uitgebreid of simpel?

„De voorbereiding doe ik in een halfuur. Ik kook pasta, snijd wat tomaat en komkommer. Dan ben je al een heel eind. Sinds vorig jaar heeft een tante van mij een Japanse schoondochter. Dus nu maak ik ook sushi. Ook dat gaat snel, op mijn manier tenminste. Een picknickgerecht moet makkelijk zijn.”

picknickmand.blogspot.com


Recept voor picknicksushi

Pas op met sushi als het wespentijd is. De combinatie van vis en zoete saus vinden wespen erg lekker.

Ingrediënten: sushirijst (evt. dessertrijst), komkommer, blikje zalm- of tonijncrème (evt. surimisticks of avocado), zeewierbladeren (nori), theelepel (rijst)azijn, twee theelepels suiker.
Ook nodig: bamboematje om te rollen, bakje warm water, mesje met gekartelde rand.
Mee in de picknickmand: eetstokjes, sesamzaadjes, sojasaus en eierdopjes. Eventueel: gember en wasabisaus.

Kook de sushirijst in ongeveer 20 minuten gaar. Breng op smaak met een theelepel azijn en twee theelepels suiker. Laat afkoelen. Snijd de komkommer in de lengte doormidden, schraap de zaadjes eruit en snijd in lange repen. Leg een blad zeewier op het bamboematje. Zorg ervoor dat de vijf lijnen die op het blad zijn te zien verticaal lopen, dat vergemakkelijkt straks het snijden.

Maak de onderste 5 centimeter van het blad vochtig met het warme water. Schep een eetlepel rijst op deze vochtige rand en verdeel de rijst over het blad. Er moet een rijstrol van ongeveer 2 cm ontstaan, over de breedte van de nori. Let erop dat de rijst in een rechte streep ligt en dat de rijstrol loopt tot aan de zijkanten van het zeewierblad. Leg de vis (of de surimi of avocado) bovenop de rijst, een bergje van zo’n halve centimeter hoogte. Ook deze vulling moet tot aan de zijkanten komen. Leg er een reep komkommer bovenop.

Maak nu ook de rest van het zeewierblad vochtig. Dan begint het cruciale rollen: til het bamboematje en het zeewierblad, met rijst (en vis) op en begin de rijst (en vis) in het blad te rollen. De techniek houdt eigenlijk in dat je het zeewierblad oprolt, maar het bamboematje eroverheen rolt. Uiteindelijk ligt het bamboematje ondersteboven. Hiervoor moet de zeewierrol tegen het matje worden gerold. Het vereist enige oefening, maar al na één keer sushi maken blijkt het heel simpel te zijn. Werk de rol mooi af door wat water over de rol te wrijven. Snijd de rol nu door op de vijf lijnen. De eerste zes sushi zijn klaar.

Voor de picknick is het handiger om de sushi in rolvorm mee te nemen, samen met het tomatenmesje. Snijd de rol dan ter plaatse in stukjes. Vul de eierdopjes met sojasaus, sesamzaadjes, gember en wasabisaus. Pak de sushi met de eetstokjes, dip ze in de sojasaus (of de wasabisaus of gember) en vervolgens in de sesamzaadjes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer