Vrienden na zeven jaar vervangen
Een mens raakt in zeven jaar tijd ongeveer de helft van zijn vrienden kwijt. Maar gelukkig zijn die vrienden in die tijd grotendeels vervangen door anderen.
Dat heeft socioloog G. Mollenhorst uitgezocht. Hij promoveert volgende week aan de Universiteit Utrecht.Mollenhorst stelt dat een netwerk van vrienden in Nederland niet krimpt, terwijl Amerikaans onderzoek wel krimp laat zien. Mensen houden hun leven lang ongeveer evenveel vrienden, maar de samenstelling van de vriendenkring verandert wel. Ook wisselen mensen van rol binnen het netwerk.
Mollenhorst ondervroeg 1007 mensen tussen de 18 en de 65 jaar. Zeven jaar later zocht hij die mensen weer op. In totaal 604 mensen deden mee aan een tweede vragenronde. Hoewel psychologen vaak aannemen dat mensen gelijkgestemde vrienden vooral kiezen omdat dat comfortabel voelt, bleek volgens socioloog Mollenhorst dat mensen totaal tegengestelde personen ook niet gemakkelijk tegenkomen.
„Je kunt maar in een beperkt aantal kringen meedraaien. Je hebt gewoon niet meer tijd”, aldus Mollenhorst. De onderzoeker verwachtte dat partners uiterst kieskeurig gezocht zouden worden en in een veel grotere kring. Dat bleek niet zo te zijn: mensen vinden zowel hun kennissen als hun vrienden en zelfs hun levenspartner in dezelfde omgeving.