Ook niet-verdachten in politieregister
Om het terrorisme beter te kunnen bestrijden, zal de politie de bevoegdheid krijgen om ook mensen te registreren die niet verdacht worden van strafbare feiten. Minister Donner (Justitie) kondigt dat aan in een brief aan de Tweede Kamer.
Nu is het nog zo dat de politie alleen bij hoge uitzondering gegevens mag opslaan van niet-verdachte personen. Die gegevens mogen alleen voor een concreet opsporingsonderzoek worden geraadpleegd en moeten na vier maanden worden vernietigd.
Donner wil nu dat de politie gegevens ook op thema kan gaan opslaan. In zogeheten themarewoensdags kan de politie dan informatie kwijt over niet-verdachte personen van wie „aanknopingspunten bestaan dat zij betrokken zouden kunnen zijn bij het beramen, voorbereiden of plegen van misdrijven.” Deze maatregel is volgens Donner vooral nodig om het terrorisme beter te lijf te kunnen gaan, maar ook om andere vormen van criminaliteit beter te kunnen bestrijden.
Nu blijven tips nogal eens liggen omdat ze niet in lopend onderzoek passen. Het simpele feit bijvoorbeeld dat iemand vlieglessen volgt, is op zich niet voldoende om die gegevens op te slaan. In combinatie met andere gegevens kan het echter aanknopingspunten opleveren die verband kunnen houden met terrorisme.
Donner reageert met zijn plan op een advies van de werkgroep Gegevensuitwisseling en Terrorismebestrijding. Hierin zitten ambtenaren van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie, vertegenwoordigers van het openbaar ministerie, veiligheidsdiensten en van de politie.