Kerk & religie

Grondvlak

Renovatie gg Oudemirdum

28 April 2009 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 07:48
OUDEMIRDUM - Het interieur van de gereformeerde gemeente van Oudemirdum. Foto RD
OUDEMIRDUM - Het interieur van de gereformeerde gemeente van Oudemirdum. Foto RD

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Oudemirdum is van binnen grondig gerenoveerd. De kerk kreeg onder meer nieuwe kerkbanken, een nieuwe kansel en een nieuwe katheder. Het liturgisch centrum en de kerkbanken zijn gemaakt van Europees eikenhout.Het kerkgebouw is verder voorzien van een nieuwe tegelvloer met vloerverwarming. De wanden zijn opnieuw geverfd.

De renovatie is uitgevoerd door bouwbedrijf Kaptein uit Urk. Dit bedrijf maakte ook de kerkbanken en het liturgisch centrum. De kosten van de renovatie bedragen ongeveer 120.000 euro. Tijdens de renovatie van het kerkgebouw uit 1933 kerkte de gemeente in het verenigingsgebouw.

Vorig jaar kreeg het kerkgebouw aan het Huningspaed al een nieuwe ontvangsthal. Door die verbouwing kwamen er ongeveer dertig zitplaatsen bij. „Die zitplaatsen zijn normaal gesproken niet echt nodig”, aldus scriba M. M. van der Goot. „Alleen zomers kunnen we die goed gebruiken voor de vakantiegangers. We beleggen dan vier diensten per zondag.”


Groot onderhoud Brugkerk

De hervormde gemeente van Waddinxveen pleegt groot onderhoud aan de Brugkerk, aldus koster N. Vermeulen.

Aan de buitenkant zijn de voegen opnieuw afgewerkt. Daarvoor stond de kerk onlangs in de steigers. Aan de binnenkant zijn de muren gepleisterd omdat het stucwerk losliet.

Het werk, dat werd gedaan door twee aannemers, was vorige week klaar. Zaterdag hebben tien gemeenteleden de kerk helemaal schoongemaakt. Het pleister moet enkele weken drogen en uitharden voordat de muren geverfd kunnen worden. Voor de klus is ongeveer 45.000 euro begroot.

Tijdens de verbouwingsperiode kan de gemeente gewoon gebruikmaken van het kerkgebouw.


Herindeling hervormd Zwijndrecht

In de hervormde gemeente van Zwijndrecht zijn vorige week plannen bekendgemaakt om de gemeente te reorganiseren.

De herindeling was nodig omdat de gemeente in financiële moeilijkheden verkeerde, zo werd duidelijk op een centrale gemeenteavond in de Oude Kerk, vorige week maandag.

De algemene kerkenraad wil in de komende jaren twee kerkgebouwen afstoten, aldus ds. C. G. Visser uit Zwijndrecht. De Open Hof Kerk gaat 2012 of 2013 dicht en De Hoeksteen ongeveer vier jaar later. De Oude Kerk, de Pietermankerk en de Lindtse Kerk blijven over.

Het aantal predikantsplaatsen zal vooralsnog niet worden teruggeschroefd. Als uitgangspunt hanteert de algemene kerkenraad „pastoraat voor stenen.” Dit betekent dat de verkoop van gebouwen de hervormde gemeente een financiële impuls geeft, zodat er niet bezuinigd hoeft te worden op menskracht.

Ondanks de kerksluitingen, blijft de structuur van wijkgemeenten hetzelfde. Alleen gemeenteleden van De Hoeksteen gaan waarschijnlijk samen met wijk­gemeente Groote Lindt of met de gereformeerde Bethelkerk.

In mei kunnen de wijkgemeenten zich over de plannen uitspreken, waarna de algemene kerkenraad in juni een definitief besluit zal nemen.


Kerk Leeuwarden nog niet dicht

Het sluiten van drie van de zeven kerken van de protestantse gemeente in wording in Leeuwarden is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat zei voorzitter van de algemene kerkenraad in Leeuwarden T. Spies gisteren. De kerken zouden binnen twee jaar sluiten.

Volgens Spies zijn de knelpunten de spreiding over de stad en de financiën, meldt persbureau ANP. De kerkenraad wil ook opnieuw kijken of het sluiten van andere kerken goedkoper is.

Spies kan niet zeggen wanneer het nieuwe besluit wordt genomen. „In ieder geval is het draagvlak voor deze plannen onder de kerkgangers te klein.”

De gemeente Leeuwarden zou samen met de protestantse buurtgemeente Leeuwarden-Huizum vijf kerken sluiten. In totaal hebben beide gemeenten elf kerken. De sluitingsplannen van de twee kerken van Leeuwarden-Huizum gaan volgens Spies ongewijzigd door.


Geld voor wijkgemeente Soest

De hervormde wijkgemeente van bijzondere aard in Soest kan de komende tien jaar de voormalige Joanneskerk blijven huren voor haar kerkelijke activiteiten. De wijkgemeente krijgt hiervoor een eenmalige financiële bijdrage van de hervormd-gereformeerde evangelisatievereniging te Soest. Dat blijkt uit een persmededeling van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Na het ontstaan van de PKN op 1 mei 2004 besloot de evangelisatievereniging, eigenaar van de Ichthuskerk en de pastorie, om deze gebouwen ter beschikking te stellen aan de hersteld hervormde gemeente. Kerkenraad, predikant en een deel van de hervormde buitengewone wijkgemeente Ichthus in Soest besloten niet mee te gaan in de PKN en zetten hun kerkelijk leven voort binnen de Hersteld Hervormde Kerk.

De gemeenteleden die wel mee wilden in de verenigde kerk maken als hervormde wijkgemeente van bijzondere aard deel uit van de protestantse gemeente te Soest. Sinds januari 2005 houdt deze wijkgemeente weer kerkdiensten. Sinds augustus 2008 wordt gebruikgemaakt van de voormalig rooms-katholieke Joanneskerk, die nu in bezit is van de burgerlijke gemeente. De financiële bijdrage stelt de hervormde wijkgemeente in staat de Joanneskerk de komende tien jaar te huren.

De commissie van bijzondere zorg (cbz), een landelijke commissie binnen de PKN om gescheurde hervormde gemeenten bij te staan en om te zorgen voor de opbouw van nieuw kerkelijk leven voor hersteld hervormde gemeenten, heeft vorig jaar gesprekken geïnitieerd tussen de kerkenraad van de hervormde wijkgemeente en het bestuur van de evangelisatievereniging. De vereniging heeft nu positief gereageerd op het verzoek om een eenmalige financiële bijdrage voor de hervormde wijkgemeente.


Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer