Binnenland

„Leg bouw van gasstation stil”

Stichting Behoud Polders Graafstroom wil dat de voorbereidingen voor de bouw van een gascompressorstation bij Wijngaarden worden stilgelegd. Eerst moet de Europese Commissie uitspraak doen over de grondtransactie van de Gasunie.

Van onze correspondent
24 April 2009 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 07:47
Stichting Behoud Polders Graafstroom wil dat de voorbereidingen voor de bouw van een gascompressorstation bij Wijngaarden worden stilgelegd. Foto ANP
Stichting Behoud Polders Graafstroom wil dat de voorbereidingen voor de bouw van een gascompressorstation bij Wijngaarden worden stilgelegd. Foto ANP

Dat bleek donderdag bij de kort­gedingrechter in Dordrecht. De stichting plaatst grote vraagtekens bij de manier waarop de Gasunie de grond heeft verworven en hoe de gemeente de bestemming heeft veranderd van agrarisch naar industrieel.De Gasunie kocht de benodigde grond van een particulier voor de landbouwprijs. Vervolgens vroeg de unie de gemeente Graafstroom, waartoe Wijngaarden behoort, de bestemming te wijzigen. Dat gebeurde pas nadat het gasbedrijf 1,5 miljoen euro aan de gemeente had toegezegd, aldus de stichting.

Volgens de stichting is er sprake van omkoping. Daarvan is ook aangifte gedaan. De stichting is fel tegen de aanleg van een gasstation bij Wijngaarden. Het gevaar van ontploffingen zou te groot zijn en bouwen in het Groene Hart is sowieso taboe, aldus een woordvoerder.

De gang van zaken rond de grond­aankoop heeft volgens de stichting de goedkeuring nodig van de Europese Commissie. Zolang die goedkeuring er niet is, mag er volgens de stichting geen spa de grond in en geen letter op papier worden gezet.

De woordvoerders van Graafstroom en de Gasunie noem-den het onzin dat toestemming nodig is van de Europese Commissie, omdat de Gasunie volgens hen gewoon zaken heeft gedaan met een particulier en daarna aan de gemeente heeft gevraagd om wijziging van het bestemmingsplan.

Verder zei mr. P. Weijers namens Graafstroom dat er voorlopig toch geen grondwerkzaamheden worden verricht en dat de tegenstanders nog tal van mogelijkheden bij de burgerrechter krijgen om tegen onderdelen van het plan te procederen. De kortgedingrechter is volgens Weijers niet bevoegd om snel uitspraak te doen.

De rechter beslist uiterlijk op 12 mei of de voorbereidende werkzaamheden voor het gascompressorstation mogen doorgaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer